Руски дрон постави световен рекорд за най-продължителен полет
Секция: ЛЮБОПИТНО
22 Април 2016 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Руски дрон постави световен рекорд за най-продължителен полет

/КРОСС/ Безпилотен летателен апарат (БЛА), създаден от руската компания НЕЛК, постави световен рекорд по продължително летене в реални условия (вятър, дъжд), като полетът му продължи 3 часа и 10 минути, съобщи „Известия“, цитиран от “Руски дневник”.

Изпитанията са се провели в град Черноголовка с използването на управляем режим и автопилот, уточнява Лента ру. Коптерът е летял на различна височина и е предавал изображения и видео на земята.

Собствената маса на безпилотника е 12 килограма, енергийното му устройство е с мощност 1,3 киловата и има полезен товар от 0,5 кг.Дронът използва водородно-въздушни топливни елементи. Те са разработени в Института за химико-физични изследвания към Руската академия на науките (РАН) с участието на специалисти от Централния институт по авиационно моторостроене „Пьотр Баранов“ и от Обединената авиостроителна корпорация.

Рекордът по продължителност на полета в изкуствени условия (в хангар) принадлежи на машина, създадена от канадската компания EnergyOr Technologies: коптерът е прекарал във въздуха 3 часа 43 минути. При подобни условия руският безпилотник би издържал 4 часа и 20 минути, смятат специалистите.