Обама: Споразумението за ТТИП между САЩ и ЕС може да се забави
Секция: СВЯТ
25 Април 2016 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Обама: Споразумението за ТТИП между САЩ и ЕС може да се забави

/КРОСС/ Предстоящите политически промени в САЩ и в Европа могат да доведат до забавяне на сключването на споразумението за свободната търговия и инвестиционното партньорство между САЩ и ЕС (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP, (ТТИП). Това заяви в неделя американският президент Барак Обама, предаде РИА Новости.

„Ние водим преговори по даденото споразумение вече от няколко години и сме постигнали прогрес. Но времето в момента не е на наша страна. Ако не приключим работата над споразумението тази година, предстоящите политически изменения в САЩ и в Европа могат да отложат сключването му с известно време“, заяви Барак Обама по време на съвместна пресконференция с германския канцлер Ангела Меркел.

Той призова „пътят да се следва и да не се губят съществуващите възможности“.

„Времето да се свърши работата е днес. В Хановер съм, за да кажа, че САЩ са готови да направят всичко възможно, за да постигнем амбициозното и всеобхватно споразумение тази година“, подчерта Обама.

Американският лидер изрази увереност, че споразумението ще позволи да се „намалят тарифите, да се опростят процедурите, да се свалят различията в регулациите“. Според него договорът ще „опрости търговията за всички, в това число и за малкия бизнес“.

Обама отбеляза, че споразумението има “редица стратегически предимства”. Сред тях американският президент описа в частност, че то „ще допринесе за връзките между членовете на ЕС, включително и държавите от Южна Европа“. Освен това, според него, „то ще способства и за икономическия растеж“.

По думите на Обама ТТИП щe позволи повишаването на енергийната сигурност на Европа. „Даденото споразумение ще позволи диверсифициране на енергийния пазар и да се повиши енергийната сигурност на Европа“, заяви той.

Споразумението за ТТИП е документ, чието приемане ще позволи да се намалят цените на тарифите и да се отстранят бариерите за бизнеса между Европа и САЩ, като се направят по този начин изискванията към компаниите в двете икономически пространства относително универсални. Противниците на споразумението смятат, че то отразява интересите единствено на транснационалните компании, които се борят за намаляване на контрола и отслабване на мерките за регулиране в Европа. За времето на подготовката на договора за подписване в държавите от ЕС са проведени стотици протестни акции, отбелязва РИА Новости.