Предпазливо повишение на петролните цени след известна слабост на щатската валута
Секция: ИКОНОМИКА
26 Април 2016 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предпазливо повишение на петролните цени след известна слабост на щатската валута

/КРОСС/ Цените на „черното злато" нарастват с около 0,6-0,7% в началото на европейската търговия, следвайки известното отслабване на щатския долар на валутния пазар преди стартиращото по-късно двудневно заседание на Федералния резерв.

Снощи петролните цени се понижиха с над 2%, парирайки част от 5-процентното възходящо рали през предходната седмица с оглед на подновени опасения относно нарастване на добивните нива предимно в Саудитска Арабия, Иран, Ирак и Кувейт и след данни на компанията Genscape, показващи, че запасите на суров петрол в Кушинг, Оклахома са се повишили с около 1,5 млн. барела за седмицата до 22 април.

В същото време производствените мощности в Кувейт успяха да се възстановят доста бързо след края на тридневната стачка в кралството, достигайки 3 млн. барела на ден с тенденция да продължат да се повишават до 3,15 млн. барела през юни. Има и слухове, че износът на петрол от Ирак може да достигне нов рекорден връх през април, докато държавната петрола компания в Саудитска Арабия - Saudi Arabian Oil Co. е на път да приключи до края на май своята експанзия в нефтеното находище „Шайбан", повишавайки производствения си капацитет до 1 млн. барела на ден от настоящите 750 хиляди барела.

Всичко това провокира спад на цените на американския лек суров петрол с 2,5% до 42,64 долара за барел в края на търговията в понеделник и на петрола сорт Брент с 1,4% към 44,48 долара за барел.

Днешното отслабване на „зелените пари" спрямо останалите основни валути парира част от снощните загуби, като юнските фючърси на петрола сорт Брент се повишават с 0,65% към 44,77 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,75% към 42,96 долара за барел. Въпреки това редица икономисти и анализатори са предпазливи и предполагат, че допълнителното ново предлагане на ценната енергийна суровина от Близкия Изток и Африка може да ограничи поскъпването на петрола.

В тази връзка вниманието на пазарите на суровини се насочва към редовните седмични данни на Американския петрол институт (API) за запасите на суров петрол в САЩ за седмицата до 22 април (довечера от 23.30 ч.) и към утрешните аналогични официални данни на Енергийната информационна агенция (EIA). С интерес ще се следи и стартиращото по-късно двудневно заседание на Федералния резерв, тъй като от неговия изход ще зависи и по-нататъшната посока на движение на американския долар, поне в краткосрочен план.