Засилен трафик ден преди празниците
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Април 2016 08:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Засилен трафик ден преди празниците

/КРОСС/От днес, последния работен ден преди четиридневната великденска почивка, движението по пътищата на страната се засилва. Очакванията са над 200 000 автомобила да напуснат само София.

С голямото пътуване започват и специализирани проверки за скорост, алкохол и наркотици. 

Най-натоварено ще бъде движението на изходите на столицата, по магистралите „Тракия", „Хемус" и „Струма", както и по главния път София - Кулата. 

Заради големия поток от автомобили към към Гърция, движението ще бъде облекчено с две ленти. От 12.00 до 20.00 ч. днес ще има две ленти за движение в посока Перник на първокласния път през Владая. В петък две ленти ще има от 8.00 до 14.00 ч. 

С цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника, целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 16:00 часа до 20:00 часа и последния почивен /празничен/ ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.

Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа.

За сигурността на пътя ще бдят над 180 екипа на „Пътна полиция". Те ще трябва да регулират трафика в час пик по натоварените артерии. 

За празниците се очакват и над 40 000 автомобила с румънски туристи, които ще почиват в черноморските ни курорти. Те ще бъдат пренасочвани по обходни маршрути заради ремонта на Аспаруховия мост във Варна.

В София са спрени почивките на личния състав на „Пътна полиция", съобщи пред Нова телевизия комисар Тенчо Тенев, началник отдел „Пътна полиция" към СДВР. „Ще регулираме ръчно кръстовищата, за да не става струпване на автомобили", поясни още комисар Тенев.

От „Пътна полиция" очакват най-много хора да тръгнат на път в петък - между 9.00 до 18.00 ч.

Началникът на Пътна полиция комисар Бойко Рановски посочи пред БНТ, че най-критични са местата на изходите на София.

Пътна полиция е предприела съответните мерки и ще има засилено присъствие към магистралите "Тракия" и "Хемус", както по посока Калотина и Перник. Най-натоварен ще е пътят към Кулата и в района на Варна, където се очакват хиляди румънски туристи. Полицейски служители ще има на всяко възлово кръстовище. Пътна полиция преди всеки празник създава организация, която да осигури нормалното придвижване по пътя. Съвместни екипи на пътна полиция, автомобилна администрация и Агенция "Пътна инфраструктура" работят за спиране на тежкотоварното движение. Такава организация е създадена и за Великденските празници и Гергьовден, каза комисар Рановски. Той предупреди, че "голямото изнасяне" започва днес, като се очаква голям трафик днес в следобедните часове и утре през целия ден. Комисар Рановски призова всеки да прецени времето, когато ще тръгне на път, но по-добре да пътува в светлата част на деня и да е отпочинал, за да не създава предпоставки да произшествия.

"Невъзможно е при такова голямо пътуване да няма тапи на някои места. Полицейските екипи ще бъдат разположени да подпомагат движението, не толкова да контролират, но гражданите да бъдат внимателни", каза Рановски. Той определи като най-критични местата на изходите на София.

Пътна полиция е предприела съответните мерки и ще има засилено присъствие към магистралите "Тракия" и "Хемус", както по посока Калотина и Перник. Полицейски служители ще има на всяко възлово кръстовище.

Традиционно най-натоварен ще е пътят София-Благоевград-Кулата, защото се очаква много хора да отиват в тази посока. Другият участък е в района на Варна, заради ремонта на Аспаруховия мост и очакването на хиляди румънски граждани, които да празнуват в България. Има създадена организация и обходни маршрути, които минават по малки населени места. Направена е проверка дали обозначенията са направени достатъчно ясно за румънските граждани и на граничния пункт ще се раздават листовки, за да може те да не стигат до Варна и да не става задръстване, уточни още Рановски.