Велика събота е
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Април 2016 09:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Велика събота е

/КРОСС/ Днес Църквата отбелязва последния ден от Страстната седмица - Велика събота. Това е денят, в който Църквата възпоменава телесното погребение на Иисус Христос и слизането му в ада. След кръстната смърт на Христос неговият таен ученик Йосиф от Ариматея отива при Пилат Понтийски, за да поиска тялото на Иисус. След това Спасителят бил положен в гроб по юдейски обичай - обвили го в чиста плащаница с благовония и го положили в нов гроб, който Йосиф изсякъл в скала близо до Голгота. 

Знаейки, че Иисус Христос е предрекъл възкресението си, първосвещениците и фарисеите отишли при Пилат, за да измолят от него да постави военна стража на гроба, тъй като не вярвали на предсказаното и се страхували, че учениците на Иисус ще откраднат тялото му. „Пилат им рече: имате стража; идете завардете, както знаете. Те отидоха, та завардиха гроба със стража и запечатаха камъка." (Мат. 27:65-66)

На Велика събота Синът Божий лежи в гроба като мъртъв човек. Положен в гроба, Той спасява света и отваря гробовете, разкъсвайки оковите на ада. В църковните песнопения се пее:

„Христе, Ти беше в гроба с тялото Си, в ада - с душата Си, в рая - с разбойника, и на престола - с Отца и Духа, изпълвайки всичко като неописуем".

„Днес гробът държи Този, Който в дланта Си държи творението.
Камък покрива Господа, Който е покрил с добродетел небесата.
Спи животът и адът трепери, Адам се освобождава от оковите си.
Слава на Твоя промисъл, чрез който си създал вечното упокоение,
като си ни дарил, Боже, Твоето всесвето Възкресение от мъртвите".

„Ад" е място, лишено от светлина. Адът е онова състояние на човешките души, в което те са лишени от общуване с Бога, т.е. лишени от светлина, от радост, от мир и блаженство. На Велика събота Иисус Христос слиза в ада, за да проповядва и там победата над смъртта и над дявола и да изведе оттам в царството небесно душите, които очаквали с вяра Неговото идване.

На Велика събота се служи утреня, която се прави привечер на предния ден - Разпети петък. Тогава храмът се осветява, а свещеникът, носещ Евангелието и Плащаницaта, символизираща повивките, в които е било обвито тялото Христово, обикаля заедно с вярващите със запалени свещи около храма. Тази тържествена процесия свидетелства, че цялата вселена е очистена, избавена и възстановена от влизането на „живота на света" в смъртта.

Вечернята на Велика събота се служи заедно с Литургията на св. Василий Велики. Тя принадлежи вече към Пасхалната неделя. Свещенослужителите сменят тъмните си великопостни одежди с бели пасхални. Сменя се и завесата на Царските двери, покровите на престола, жертвеника, аналоите... Тези промени и преобличания символизират триумфа на Христос над греха, дявола и смъртта.

Богослуженията на Велика събота са най-високата точка в православната литургическа традиция. Те представляват не просто драматично разиграване на историческите събития на смъртта и погребението на Христос и ритуално изобразяване на евангелски сцени, те са най-дълбокото духовно и литургично проникновение във вечния смисъл на Христовите спасителни действия.

На Велика събота хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото на небесния Благодатен огън в храма „Възкресение Христово".

Свещеният огън ще бъде донесен в България от църковно-държавна делегация начело с Браницкия епископ Григорий - викарий на патриарх Неофит. На летище София ще бъде посрещната от свещеници и духовници от всички епархии в страната, които ще пренесат частица от огъня на вечерното богослужение за Великден. На летището отново ще има и български монаси от Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да може да отпътуват по-бързо с него.

От летището Благодатният огън ще бъде пренесен в параклиса на Синодалната палата в София и преди 23.30 ч. на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен, за да бъде предаден на патриарх Неофит за Пасхалната св. Литургия в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски".

Правителственият самолет с българската църковно-държавна делегация и свещения огън се очаква да пристигне на правителствения ВИП на Летище „София" между 19 и 21 ч. на Велика събота. Заради повишените мерки за сигурност в Израел и препоръката за по-компактни и по-лесно охраняеми делегации, днес, за разлика от предишни години, българската църковно-държавна делегация ще е от седем души, каза директорът по вероизповеданията при МС Емил Велинов. Българският посланик в Израел Димитър Михайлов е създал добра организация за връщането ни в България. Добре ще е, ако излетим от там най-късно в 17 ч., за да може към 20 ч. да кацнем на летище „София", разказа Велинов.