За две трети от французите класовата борба е реалност
Секция: Коментари
30 Април 2016 12:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
За две трети от французите класовата борба е реалност

/КРОСС/ Левица, десница, Национален фронт... Какъвто и да е политическият цвят на французите, за две трети от тях класовата борба си остава реалност в днешна Франция, пише Le Figaro, като се позовава на Барометъра на икономическите събития Odoxa-MCI.

„Историята на всички общества до днес не е нищо друго, освен история на класовата борба", написа Карл Маркс в „Манифест на комунистическата партия" през 1848 г. Почти две столетия по-късно французите изглежда са убедени, че тази теория е не само актуална, но е реална действителност, показва изследването, поръчано от Radio France Info и от вестник Le Parisien.

69% от запитаните смятат, че този феномен е реален. Това е с 5% повече от 2013 година. 59% се чувстват дори лично засегнати. „Изправяме се пред истински парадокс", обяснява пред Le Figaro председателят на Odoxa Гаел Слиман. „На практика икономическите показатели бележат растеж и французите все повече възприемат либералната социална политика". Но социалните неравенства си остават факт, особено в Парижки район, както показа анкета на организацията Католическа помощ в началото на април. Бедните са 14% от населението, потвърждава Националният статистически институт Insee. Човек се определя като беден, ако равнището на живота му е под 60% от средното за населението, което за Франция е 1000 евро месечно.

За две трети от французите синдикатите са неефикасни в защитата на интересите на наемните работници и служители. А само половината от тях смята, че работодателските организации защитават инетересите на предприятията. „Гневът на французите е толкова голям, че рискът от експлозия и по-близо, отколкото си мислим", казва Слиман.