2,3 млн. руснаци на митинги и 4 млн. в църквите
Секция: Русия
01 Май 2016 12:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
2,3 млн. руснаци на митинги и 4 млн. в църквите

/КРОСС/100 000 руснаци излязоха на манифестация тази сутрин на Червения площад в Москва по призива на профсъюзите, за да отбележат Международния ден на труда Първи май, предаде „Интерфакс". Данните са от Градското управление на МВР.

В шествието освен синдикалисти участват и представители на две партии - „Единна Русия" и създаденият преди няколко години „Съюз на труда". Лозунгът е „Не на нарастването на данъците и цените! Да на растежа на заплатите и пенсиите!

Митинги организират и други партии, но не на Червения площад. „Комунистите на Русия" вървят от улица „Самотечна" към Суворовския площад. „Справедлива Русия" свика симпатизантите си на Триумфалния площад, а ЛДПР - на Пушкинския площад.

Според Центъра „Левада" 52% от руснаците са решили да отбележат Празника на пролетта и труда, а 60% днес празнуват Великден. Федерацията на независимите профсъюзи в Русия твърди, че в първомайските акции в цялата страна участват 2,3 млн. души.

По данни на МВР 10 300 църкви и манастири са събрали снощи и днес около 4 млн. души в 6800 населени места. За тяхната сигурност са се грижили 62 000 полицаи и техни помощници - казаци, дружинници и частни охранители. Само в Москва богомолците са били 660 000 в 433 църкви.