Мадуро увеличи минималната заплата с 30% на фона на трицифрената инфлация
Секция: СВЯТ
01 Май 2016 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мадуро увеличи минималната заплата с 30% на фона на трицифрената инфлация

/КРОСС/Президентът на Венецуела Николас Мадуро увеличи минималната работна заплата в страната с 30%, на фона на необузданата инфлация, която ликвидира покупателната способност на хората в ударената от икономическа криза страна, съобщава „Ройтерс".

От 1 май минималната заплата скача до 15 051 боливара на месец, което прави 1 505 долара по официалния разменен курс на боливара спрямо долара, ала само 13,50 долара по курса на черно. Именно черният пазар определя цените на стоките във Венецуела.

Мадуро също е увеличил месечните купони за храна до 18 585 боливара - около 17 долара на черния пазар.

Президентът отбеляза, че увеличението ще бъде дванадесетото откакто той беше избран за държавен глава през април 2013 г. след смъртта на своя предшественик и ментор Уго Чавес.

„Само президент като Николас Мадуро, син на Уго Чавес (може да постигне това)", изтъкна Мадуро в едночасово обръщение към нацията по държавната телевизия.

Критиците му обаче се противопоставят, посочвайки, че многократните увеличения на заплатите разкриват категоричния провал на правителството да ограничи инфлацията и дълбоката рецесия.

„Увеличенията на този човек са виц. Инфлацията се повишава рязко!", коментира опозиционният лидер Енрике Каприлес в „Туитър", добавяйки, че инфлацията през март е била 20%.

Откакто Мадуро пое властта, боливарът се обезцени с 98% спрямо долора на черния пазар. Инфлацията е трицифрена.

Президентът твърди, че подкрепяната от САЩ опозиция водела „икономическа война" срещу него чрез разпалване на инфлацията и укриването на дефицитните стоки.

Венецуела е в дълбока икономическа криза. Страната зависи от износа на петрол и нейната икономика се сви с 5,7% миналата година. Основни стоки липсват, цените се увеличиха.

Страната страда от тежка енергийна криза заради сушата. Поради тази причина беше въведен режим на тока, а държавните служители работят само два дни седмично, за да пестят ток.

От днес стрелките на часовниците във Венецуела се местят с половин час напред, за да се пести електроенергия.