Боян Петров се завърна успешно в базовия лагер след изкачването на Анапурна
Секция: Туризъм
02 Май 2016 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боян Петров се завърна успешно в базовия лагер след изкачването на Анапурна

/КРОСС/Боян Петров се завърна успешно в базовия лагер, след като успя да изкачи най-смъртоносния от осемхилядниците на планетата - Анапурна (8091 м). Макар да е 10-и по височина в света този хималайски връх е считан за най-опасен - статистиката сочи, че всеки трети, който е опитал изкачване, е загинал...
Вчера Петров стана първият алпинист, който тази пролет стъпи на Анапурна.

Той вече е българинът с най-много изкачени върхове над 8000 м - 6. Преди Анапурна това са Гашербрум-1 (8068 м), Кандчендзьонга (8586), Броуд пик (8047) К2 (8611) и Манаслу (8163), като Боян е първият наш алпинист, стъпил на Канчендзьонга, К2 и Манаслу.

Следващата цел пред Петров е връх Макалу (8481 м), който се намира на 22 км от Анапурна. 43-годишният зоолог от Природонаучния музей в София ще се придвижи до подножието на Макалу с хеликоптер, за да спести време. Петров планира да стъпи на всички 14 осемхилядници като част от новия си проект "Българин на 14х8000".

Преди малко блогът за височинен алпинизъм Altitude Pakistan, позовавайки се на информация от министерството на туризма в Непал, съобщи че и вторият българин в експедицията - Атанас Скатов, също е изкачил Анапурна. Веганът от Сливен е един от 14-те чужденци, успели да стъпят на върха. До върха са стигнали и 16 шерпи.