Григор Димитров загуби финала на турнира в Истанбул
Секция: СПОРТ
02 Май 2016 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Григор Димитров загуби финала на турнира в Истанбул

/КРОСС/Най-добрият български тенисист Григор Димитров (№29 в света) не успя да спечели титлата от турнира в Истанбул (Тур), след като загуби със 7:6 (5), 6:7 (4), 0:6 от аржентинеца Диего Шварцман (№87).
Мачът се разви драматично за хасковлията. Той взе първия сет с тайбрек, след като допусна три поредни пробива в подаването си, които все пак успяваше да върне. Втората част започна чудесно за Григор и той поведе с 5:2, но последва срив в играта му. На всичкото отгоре получи и болки в дясното бедро, които му пречеха да изпълнява нормално сервиси. Шварцман дори излезе напред с 6:5 и сервираше. Все пак българинът успя да го пробие и се стигна до втори тайбрек, но там аржентинецът го победи.
В решителната трета част Димитров не успя да преодолее болките, не се движеше нормално по корта, а Шварцман се възползва максимално добре и от това и взе първата си АТР титла. В яда си българинът счупи две ракети, като дори получи наказателна точка от съдията за поведението си в третия сет. А при 40:40 в последния гейм, когато за пети път му се скъса кордаж, той демонстративно счупи и третата си ракета, и то няколко пъти, след което просто стисна ръката на Шварцман и мачът свърши, без да се доиграят оставащите минимум две точки.
Димитров си остана с 4-те досегашни титли, последната от които бе в лондонския клуб "Куинс" на трева, през 2014 г. Финалът в Истанбул бе общо осми в кариерата на Григор, като успеваемостта му в мачове за титла е точно 50%.
От понеделник българинът ще се изкачи с 1 позиция в ранглистата до №28.
Следващият турнир за него е "Мастърс" в Мадрид (Исп), където съперник в първия кръг му е участващият с "уайлд кард" испанец Пабло Кареньо-Буста (№50 в света).
"Разочаровах семейството си, феновете си и моя екип. Извинявам се да поведението си. Ще се опитам да погледна позитивно на този двубой. Грешката си е моя. Поздравявам Диего, че се бори докрай", каза на церемонията по награждаването.