Путин с кадрови промени в ръководствата на редица силови структури
Секция: Русия
02 Май 2016 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин с кадрови промени в ръководствата на редица силови структури

/КРОСС/Президентът на Русия Владимир Путин извърши кадрови промени в някои федерални органи, предаде ТАСС, като цитира съобщение на официалния президентски портал за правна информация.

Сред освободените от длъжност са първият зам.-председател на Следствения комитет на Руската федерация Василий Пискарев и зам.-председателят на СК Юрий Нирков.

В президентския указ, подписан от Путин в събота, не се посочват причините за уволнението на осем високопоставени служители на правоналагащите органи и назначаването на 12 други, но, както отбелязва в. "Файненшъл таймс", това става по-малко от месец след създаването на Национална гвардия под прякото командване на президента и се възприема като стъпка за укрепване на дисциплината в силовите структури, които са опора на властта на Путин.

С указа също така се назначава Игор Краснов, известен следовател, отговарящ за разследването на убийството на опозиционния политик Борис Немцов, за зам.-председател на СК.

Сред уволнените са също Дмитрий Неклюдов, зам.-министър на вътрешните работи за Република Крим, отговарящите за транспорта в два федерални окръга и шефовете на две управления на Федералната служба за изпълнение на наказанията - в Москва и Свердловска област.

Промените се тълкуват и като подготовка за парламентарните избори през септември и президентските през 2018 г. Британският вестник припомня, че в събота с указ бе назначен бившият финансов министър Алексей Кудрин за зам.-шеф на президентския Икономически съвет.

Макар и очаквано, назначението бе потвърждение, че Кудрин - един от най-дългогодишните довереници на Путин, засилва влиянието си.