Копривщица отбелязва 140 години от Априлското въстание с тържества и възстановки на събития
Секция: КУЛТУРА
02 Май 2016 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Копривщица отбелязва 140 години от Априлското въстание с тържества и възстановки на събития

/КРОСС/Възрожденският град отново въстава - ще се чуят първите гърмежи, както се е случило това преди 140 години, отбелязва БГНЕС.

Програмата ще се проведе под патронажа на държавния глава Росен Плеевнелиев, който пристига в 11 часа в града. Половин час по-къъсно на пл. "20 април" президентът ще даде начало на тържествата и ще приветства жителите и гостите на Копривщица. Държавният глава ще присъства на театрализирания спектакъл-възстановка "Първа пушка" на събитията от април 1876 г. и ще се поклони пред паметника на Тодор Каблешков в града.

От 17.00 ч. в училище "Св. Св. Кирил и Методий" Плевнелиев ще разговаря с ръководството на Общината, след което ще присъства на концерт на фолклорния ансамбъл "Българе".

Тържествена проверка-заря по случай 140 години от Априлската епопея е с начало 20.30 ч. на пл. "20 април". След това президентът ще произнесе тържествено слово, след което ще се проведе вечерна проверка в памет на падналите за свободата на България.

В Панагюрище в този ден ще се проведе събор - поклонение на местността "Оборище". Председателят на Народното събрание Цецка Цачева и депутати ще участват в тържествата по повод 140-ата годишнина от Априлското въстание в местността.

Там честването започва в 11.00 ч. с тържествен молебен-водосвет. Председателят на Народното събрание ще произнесе слово по случай паметната дата. Цецка Цачева ще поднесе цветя на паметника "Оборище".

И тази година по традиция ще бъде връчена наградата "Оборище", учредена от Сдружението на възрожденските градове в България.