Близо 1500 потърсиха помощ в „Пирогов” за първите три празнични дни по Великден
Секция: Здраве
02 Май 2016 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 1500 потърсиха помощ в „Пирогов” за първите три празнични дни по Великден

/КРОСС/От петък до понеделник сутрин през Спешното на университетската болница са преминали не само хора от София, но и от цялата страна. Наблюдава се увеличение пациенти то провинцията, които са потърсили помощ в спешния институт и се е наложило да бъдат хоспитализирани, отбеляза доц. Стоян Сопотенски - зам.-директор по лечебната дейност и завеждащ Спешното приемно отделение. Спрямо миналата година за същия период борян на тези пациенти е увеличен със 100.

Увеличен и броят на децата, които са се нуждаели от лекарска помощ и са получили в спешната болница. Пример са случаите преминали през детските травматология, неврохирургия и хирургия. От Клиниката по детска травматология отбелязват 3 случая на деца със сериозни наранявания на горните крайници. Момиченце на 7 години от Перник и момче на 5 години от Якоруда са докарани в „Пирогов" и оперирани по спешност от дежурните екипи, защото са счупили ръцете си по време на игра. 12-годишно момче пък е имало сериозно открито чсупване на предмишницата след ПТП в нощта на 30 април срещу 1 май. Връщайки се от църква, колата им катастрофирала и то пострадало. То и другите две деца вече са в стабилно състояние.

2 жени с тежък алергичен шок са спасени от пироговските медици. Над 60-годишна пациентка е докарана в шокова зала след като е приела хапче обезболяващо и е получила алергичен шок. Тя е стабилизирана, но се е наложило през празничните дни да бъде в Токсикологията на „Пирогов". Другата пациентка на около 40 години лежи в Токсикологията, след като е ужилена от насекомо. И нейното състояние вече е стабилизирано. Най-честите случаи, които са имали дежурните токсиколози са резултат от алергични реакции.

През спешния хирургичен кабинет са преминали 200 пациенти, през спешния травматологичен 280, през неврохирургичния 180. Като цяло празничните и почивните дни са преминали с типична натовареност за „Пирогов", обобщи доц. Сопотенски.