Плевнелиев към българите навън: Ще бъдете чути!
Секция: ПОЛИТИКА
02 Май 2016 17:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Плевнелиев към българите навън: Ще бъдете чути!

/КРОСС/До няколко дни президентът Росен Плевнелиев ще обяви решението си дали ще наложи вето на промените в Изборния кодекс. Това заяви той в Копривщица, където присъства на тържествата по повод 140 години от Априлското въстание.

По думите му в момента се осъществяват задълбочени консултации с юристи и експерти по конституционно право. Създал съм специален екип от юристи в президентската институция, които проследяват внимателно всеки текст, търсим не само формулировките и тяхното значение, а и техния синхрон с конституцията и с духа на демократичната държава, каза Плевнелиев. По думите му желанието е да се улеснят гражданите да гласуват все по-спокойно, все по-свободно и да се даде шанс на всеки да промени България, като гласува по-удобно навсякъде.

Следващите дни ще бъдат важни, екипът до 2-3 дни ще ми докладва как оценява приетите текстове, тогава ще мога да изляза със своето крайно становище, каза президентът. Ако има вето, то ще бъде по конкретни текстове, с ясни аргументи, добави той.

В отговор на журналистически въпрос за българите в чужбина, Плевнелиев каза, че има непрекъсната връзка с техни организации и много внимателно ще се анализира всичко, което те пишат до президентската институция. Цял юридически екип проследява текст по текст всичко, чуваме и гражданите, както и българите в чужбина, които са неразделна част от нашата родина, искаме да им кажем, че техният глас ще бъде чут, отбеляза президентът.

Гордея се, че съм първият държавен глава на България в годините на прехода, който ползва своето конституционно право да организира референдум, в моя мандат се проведоха два, а очевидно ще има и трети национален референдум, каза още Росен Плевнелиев. Когато пряката и представителната демокрация си взаимодействат добре, тогава и нашата демокрация се обогатява, добави той.

В Копривщица Плевнелиев се обърна с приветствено слово към гражданите и гостите на града.

"Преди 140 години в Копривщица се запали искрата на големия огън на българската свобода, на българската държавност, на българската революция. Априлското въстание е българската революция и е изцяло народно дело. Въпреки, че беше потушено с невиждана жестокост, въстанието успя, защото със страшна сила постави на картата на европейската дипломация и на вниманието на европейския културен и духовен елит въпроса за това, че българският народ е достоен да възстанови своята държавност.

Днес, в условията на рекорден брой кризи, имаме нужда да се връщаме към своите корени и към здравите фундаменти на българската държавност. Не бива да се отказваме от тях и винаги трябва да помним примера на плеядата български патриоти, израснали в сърцето на България. Днес повече от всякога трябва да знаем кои сме ние и каква е нашата мисия и идеал - България, равна на другите европейски народи и посоката на европейската интеграция и развитие.

Идеалът и посоката ни, зададени от нашите възрожденци, революционери и будители, трябва да бъдат пазени. Да пазим идеала за чистата и свята република, която още не сме постигнали и която искаме заедно да постигнем", заяви в словото си Росен Плевнелиев.