Българи купуват евтини имоти в Гърция
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Май 2016 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българи купуват евтини имоти в Гърция

/КРОСС/ Българи купуват имоти в Гърция заради понижаващите се цени на жилищата там.

"От няколко седмици виждаме отчетлив ръст на запитванията, започват пътуванията до Гърция за почивка и огледи на имоти и сезонът постепенно набира скорост", коментира изпълнителният директор на консултантската компания Bulgarian Properties Полина Стойкова, цитирана от "Труд".
По думите й южната ни съседка е най-предпочитаната дестинация за покупка на имот от българи. Търсенето се концентрира в района на Халкидики и други райони на Северна Гърция, които са близо до България.
Кризата през миналата година беше охладила интереса, тъй като купувачите изчакваха да видят с колко ще спаднат цените. Данните на гръцката централна банка сочат, че цените на имотите са се понижили с 8% през 2015 г., което подкрепя и интереса към покупка на имот там., посочи Стойкова.
Собствениците на ваканционни имоти в Гърция трябва да знаят, че от тази година ако ги отдават под наем ще плащат по-висок данък върху този вид доход. Дори наемодателите на малки апартаменти, получаващи годишен доход между 1000 и 2000 EUR, ще плащат по-висок налог.
Законопроектът все още е на етап обсъждане от гръцките депутати.
Други популярни, но по-скъпи дестинации за българите, са Испания, Италия и Франция, посочват от Bulgarian Properties.
Според агенцията пазарът на ваканционни имоти в България започва да се възстановява, подкрепен от възстановяването на жилищния пазар в големите градове.
Разликата този път обаче е, че пазарът не разчита на една-единствена група купувачи, както беше преди кризата от 2008-2009 г. - британците, и след това - руснаците. Цените освен са на добри нива, като има достатъчно разнообразие от имоти за всякакъв бюджет.
Агенцията отчита нарастващ интерес на българските купувачи към имоти и в зимните, и в летните курорти. Началото на годината е било силно за пазара на имоти в Банско. Курортът е привлякъл купувачи от 12 националности, включващи както съседни страни, така и купувачи от далечни дестинации като Канада и Нова Зеландия.
Банско привлича купувачи от толкова много страни, че определено можем да кажем, че това е най-интернационалният ни курорт към момента, коментира Полина Стойкова.
Наблюдава се и засилване на интереса на българските купувачи на имоти към Банско. Средната цена на продадените апартаменти в Банско през първото тримесечие е 385 евро/кв.м., а средната обща покупна цена е 25 хил. евро, сочат данните на агенцията. Цените в най-големия ни зимен курорт бележат ръст спрямо средната цена за 2015 г. с около 5%. Топ дестинация за българите обаче си остава Боровец, където родните купувачи са 90 на сто от всички.
Боровец продължава да е най-скъпият ски курорт - средната цена за първото тримесечие на база реални сделки е 585 евро/кв.м. За първи път от доста време цената спада под 600 евро/кв.м. и това отчасти обяснява засилването на интереса. Към момента предлагането е добро, а интерес освен към топ комплексите в Боровец има и към имоти в съседните села. В Пампорово средната цена за първото тримесечие е 400 евро/кв.м., но при доста слаб интерес.
Руските купувачи все още не са се завърнали на Черноморието, но активността им се компенсира донякъде от българи и чужденци от други националности, твърдят от компанията. Руснаците, които проявяват интерес, се насочват предимно към по-евтини имоти, а решенията за покупка са отложени във времето, посочват от компанията.
Събужда се и пазарът на имоти в Слънчев бряг. Интерес има както от страна на българи, както и на чужденци - испанци, италианци, сърби, украинци, британци.
Средната цена, на която се сключваха сделки в Слънчев бряг през първите месеци на годината, е 520 евро/кв.м. - спад от нивата около 600 евро/кв.м., на които се бяха задържали цените през 2015 г., отчита агенцията. Общата покупна цена на апартаментите в курорта през изминалите месеци е около 27 700 евро, като се забелязва свиване на бюджетите от нивата около 35 хил. евро.
Отчита се засилване на интереса към курортите на юг от Бургас и най-вече към Лозенец и Созопол. Те се оформят като предпочитани дестинации за хората, които търсят ваканционни имоти от по-висок клас.