НАТО обмисля разполагане на сухопътни войски в Източна Европа
Секция: СВЯТ
03 Май 2016 08:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НАТО обмисля разполагане на сухопътни войски в Източна Европа

/КРОСС/ НАТО обмисля разполагане на сухопътни войски на ротационен принцип в държави от Източна Европа. Това заяви военният министър на САЩ Аштън Картър, цитиран от Ройтерс.

Това е последното предложение на алианса за защита на съюзниците от агресивното поведение на Русия, отбелязва медията, цитирана от news.bg.

Балтийските държави - Естония, Латвия и Литва, които се присъединиха към НАТО през 2004 година, настояват за по-голямо присъствие на алианса, страхувайки се от Русия след анексирането на Кримския полуостров от Украйна през 2014 година.

Картър призна, че обсъжданията включват разполагане на четири батальона в балтийските държави и Полша. Американското издание „Уолстрийт джърнъл" пише, че най-вероятно 4 хиляди войници ще бъдат базирани в тези държави, като ще бъдат поделени между САЩ и съюзниците.

Това е един от вариантите, който е обсъждан, каза Картър пред журналисти преди тридневна визита в Германия, но отказа да разкрие подробности за обсъжданията в НАТО.

Американски официални лица обявиха, че целта е увеличаване мобилността и подкрепата за съюзниците за сдържане на всеки агресивен ход на Русия.

Миналият месец Вашингтон обеща да увеличи военните учения в Европа.