Язви и гастрити след празниците
Секция: Здраве
03 Май 2016 11:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Язви и гастрити след празниците

/КРОСС/ Преяждането по празниците вреди сериозно на здравето и допринася за усложняването или появата на язви, гастрити и куп здравословни проблеми. В периода около Великден зачестяват и случаите на хора със сърдечни проблеми и високо кръвно, обясниха здравни експерти пред „Труд".

„Около 90% от хората променят обичайния си начин на хранене около Великден и хапват много повече. Свръхконсумацията на комбинация от тежки храни е огромен стрес за организма", обясни пред вестника специалистът по хранене проф. Донка Байкова. Тя заяви, че всяко преяждане сериозно натоварва черния дроб, панкреаса и затруднява работата на всеки един орган. Най-често се стига до възпаления на храносмилателната система. Мазните и солени храни освен това повишават кръвното налягане и водят до проблеми със сърцето, поясни Байкова.
Тя подчерта, че най-много усложнения се появяват при хората, които дълго време са постили и след това изведнъж приемат голямо количество животински мазнини.
От най-голямата спешна болница „Пирогов" отчетоха, че по празниците най-много са пациентите, потърсили лекарска помощ именно след преяждане.