Народните танци стават задължителни от 1-ви до 12-и клас
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Май 2016 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Народните танци стават задължителни от 1-ви до 12-и клас

/КРОСС/ Учениците още от първи клас задължително ще учат по два народни танца и така ще е почти всяка учебна година, като до края на средното си образование всеки трябва да е усвоил стъпките на 22 хора. Това предвиждат работните варианти на новите учебни програми за предмета "физическо възпитание и спорт", публикувани наскоро от просветното министерство. До момента нови програми са утвърдени само за учениците от 1-ви, 2-ри, 5-и, 6-и и 8-и клас.

И в момента народните танци присъстват в програмите по физическо, но само в допълнителните ядра, т.е. преподават се по желание. Занапред те ще станат задължително учебно съдържание, пише "Сега".

Така първолаците ще се учат да танцуват "Боряно, Борянкe" и ръченична стъпка на място. Второкласниците пък трябва да усвоят в края на годината Кулско хоро и Омуртагско хоро. Учениците от 3-ти клас ще тропат Самоковско и Джиновско хоро, а от четвърти клас - Седенчица и известното Дунавско хоро, което по традиция звучи по Нова година. За петокласниците са избрани Право тракийско хоро и Тракийска ръченица, за шестокласниците - Малешевско хоро (само едно), а за седмокласниците - Пайдушка тройка и Добруджанска ръка. Нататък танците продължават да се усложняват. Осмокласниците ще усвояват Пайдушка четворка и хоро, специфично за техния регион.

Според сегашните програми по физическо възпитание и спорт между 9-и и 12-и клас фолклорните танци изпадат дори като възможност за допълнителни часове. Според новите програми обаче и по-големите ученици ще продължат задължително с хората - от Шопско и Македонско, Охридско и Дайчово до Ганкино (Копаница) в последния клас. Десетокласниците ще учат наред с "Елено моме" и гръцко сиртаки.

Авторите на черновите на работните програми очевидно са предпочели да наблегнат на българското, тъй като сиртакито е единственият "чужденец". В сегашните програми като допълнителните теми са записани народни танци от още три съседни страни - сръбски, румънски и турски, както и съвсем други стилове - танго, самба, валс.

Уроците за географията на България и за планетата Земя "слизат" един клас по-надолу, предвиждат работните варианти на новите програми по география. Темите за Европа, Балканския полуостров и България в момента се преподават в 8-и клас, а занапред това ще става в 7-и клас. По същия начин знанията за планетата Земя (строеж, природни ресурси, глобални проблеми и др.) се смъкват от 9-и в 8-и клас. Учениците, които наесен са в 5-и клас, ще учат по този предмет за континентите Африка и Антарктида, които сега се учат съответно в шести и в седми клас. Шестокласниците ще изучават Южна и Северна Америка, Азия, Австралия и Океания, а деветокласниците - география на обществата, както и допълване на знанията за различните континенти. Само в 10-и клас програмата е непроменена и остава посветена на родната география.