Въвеждат етичен кодекс за използване на социалните мрежи в училищата
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Май 2016 10:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Въвеждат етичен кодекс за използване на социалните мрежи в училищата

/КРОСС/ От 1 август тази година във всички училища в страната ще бъде въведен етичен кодекс за използване на социалните мрежи от ученици. Наказанията предвиждат и изключване от училище. Всяко училище само ще определя правилата и санкциите в своя етичен кодекс.

В някои отношения изоставаме с въвеждането на децата в новите реалности, новия свят, заяви Георги Апостолов, координатор в Национален център за безопасен интернет. Децата навлизат във виртуалния свят още преди да тръгнат на училище и ролята на родителите, която трябва да е най-важната, фактически отсъства, подчерта той в интервю за БНТ.

Апостолов уточни, че от година се опитват да привлекат повече училища към европейската платформа „Знак за онлайн безопасност". Тя е разработвана в продължение на години от всички 30 центъра за безопасен интернет в Европа. Стотици училища от цяла Европа споделят своя опит. При нас училищата са оставени на самотек и не съм сигурен, че централизираното въвеждане на някакъв тип регламентация е правилният подход. Училищата са различни, децата са различни в тях. Би трябвало всяко училище да прецени кое за него е най-адекватно и по какъв начин да работи с децата и родителите, посочи Апостолов. Етичният кодекс не регламентира наказанията, там е казано какво трябва и какво не трябва да прави един ученик. В правилника на училището и на министерството е казано, когато се нарушават някакви правила, какви са наказанията, каза Асен Александров, директор на столичното 51 училище „Елисавета Багряна". В България основният проблем е, че не се спазват правилата на всички нива, обясни той. В столичното 51 училище такъв кодекс има от 4 години. Документът се подписва от учители и ученици в началото на всяка учебна година.