Читатели на КРОСС не одобряват задължителното гласуване
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Май 2016 11:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Читатели на КРОСС не одобряват задължителното гласуване

/КРОСС/ Гласуването вече ще е задължително. Това реши парламентът с окончателното приемане на поправка в Изборния кодекс, с която упражняването на вот е граждански дълг.

Задължителното гласуване ще е само за хората в България, това не важи за българите, живеещи извън страната, уточни председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"За" гласуваха 109 (72 от ГЕРБ, 2 от Реформаторския блок, 18 от Патриотичния фронт, 7 от БДЦ, 2 от "Атака", 10 от АБВ), "против" - 74 (1 от ГЕРБ, 25 от БСП, 27 от ДПС, 13 от Реформаторския блок, 3 от БДЦ и петима от независимите депутати) и "въздържал се" - 10 (5 от Реформаторския блок, 2 от БДЦ, 2 от "Атака" и 1 независим). 

От ДПС заяхиваха, че ще сезират Конституционния съд за промените в Изборния кодекс, които касаят решенията за задължително гласуване и забраната да се гласува извън дипломатическите ни мисии в чужбина. От БСП също заявиха, че е възможно да сезират Конституционния съд за задължителното гласуване.

Против задължителния вот са и повече от половината от читателите на КРОСС.

На въпроса от седмичната ни анкета "Одобрявате ли решението на НС българските граждани да гласуват задължително на избори?" 39.6 % са отговорили с "Да", 60.1 % - "Не", а 0.3 % нямат мнение.