Експертите от ЕК по Мониторинговия механизъм пристигат отново в края на май
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Май 2016 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Експертите от ЕК по Мониторинговия механизъм пристигат отново в края на май

/КРОСС/ Тридневна мисия на експертите от Европейската комисия, които подготвят Мониторинговия доклад за напредъка на България в областта на правосъдието и вътрешните работи, ще се проведе в края на месец май, съобщава БГНЕС.

За първи път експертите от Брюксел ще проведат две срещи с членовете на Висшия съдебен съвет. Едната ще е с представителите на съдийската колегия, а другата с членовете на прокурорско-следователската колегия на ВСС. В периода 30 май - 01 юни 2016 г. експертите ще проведат работни срещи още в правосъдното и вътрешното министерства, Народното събрание, прокуратурата, както и други разследващи органи.

Резултатът от визитата на европейските представители се очаква да бъде отразено в традиционния "устен" доклад на ЕК, който ще бъде обявен през лятото на 2016 г.

Следващият редовен доклад по МСП се очаква в началото на 2017 г. Очакванията са до края на мандата на настоящия състав на Европейската комисия, мониторинговият механизъм спрямо България и Румъния в областта на борбата с корупцията и организираната престъпност да отпадне.

Неотдавна в София, пред представители на страните-членки на Съвета на Европа, премиерът Бойко Борисов призова за въвеждането на мониторингов механизъм за правосъдието в целия ЕС.

Визитата на европейските експерти в София се очаква да съвпадне с обсъждането на втория пакет от промени на Закона за съдебната власт, който Министерство на правосъдието трябва да обяви в следващите седмици. Промените на съдебния закон са следващата стъпка на съдебната реформа след промяната на Конституцията и приетите преди месец спешни промени в ЗСВ. Междувременно следващата седмица се очаква главният прокурор Сотир Цацаров да предостави информация за актуалното кадрово състояние на прокуратурата у нас. За момента няма яснота кога поисканата от България експертна проверка на прокуратурата у нас ще може да стартира. Основната причина за отлагане на анализа на държавното обвинение е свързано с липсата на достатъчно добре подготвени европейски експерти, които биха искали да се ангажират с мониторинг на българската прокуратура.