Нова Зеландия - на една ръка разстояние
Секция: ЛЮБОПИТНО
03 Май 2016 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нова Зеландия - на една ръка разстояние

/КРОСС/ Най-добрият начин да научиш нещо за виното е "от извора". Посетителите на изложението SPRING WINE TASTING ще имат точно тази възможността - да последват Тимъти Фогърти на виртуална разходка до Нова Зеландия - изворът на едни от най-изключителните вина совиньон блан в света. В майсторския си клас Фогърти ще предложи дегустация на пет изключителни совиньона, а почитателите на изисканата напитка ще трябва да открият приликите и разликите между тях, но преди всичко - да почувстват и да се насладят в дълбочина на характера на совиньон блана от Южния остров.

Тимъти Фогърти е истински "киви" - роден и израснал на Южния остров в Нова Зеландия. След като завършва образованието си в Университета на Кентърбъри, той се връща на Зеления остров и до ден днешен работи в един от най-успешните дистрибутори по света - Constellation brands. Въпреки, че от 2012 г. живее със семейството си в Лондон и отговаря за цялото порфолио на Constellation за Европа, Азия и Близкия изток, Фогърти винаги ще остане новозеландец в кръвта си.

Фогърти посочва като причина за уникалния вкус на совиньон блана от Нова Зеландия майката природа. Въпреки че Новозеландското вино е само 1% от световното бутилирано вино, страната се справя блестящо в постигане на добро съотношение между качество и цена благодарение на хората, които стоят зад производството на виното - професионалисти, отдадени със страст на работата си. Според Фогърти както във всяка друга сфера, така и при виното, всяко ново нещо е добре забравено старо. Експертът посочва като очертаваща се тенденция чистите, свежи бели вина без дъб, купажните червени вина с по-нисък алкохол и шприцовете.

Новозеландските совиньони от областта Марлбъро, които Тим Фогърти ще представи на форума в своя майсторски клас „Хитът сoвиньон блан от Нова Зеландия - защо са толкова различни?", са Kim Crawford Sauvignon blanc 2014; Kim Crawford Sauvignon blanc Small Parcels 2013; Nobilo Orca bay Sauvignon blanc; Nobilo Regional collection Sauvignon blanc 2014; Nobilo Icon Sauvignon blanc 2014.