А. Райчев: Големият брой кандидати за лидер на БСП е знак за тактическа зрялост на Миков и Нинова
Секция: ПОЛИТИКА
03 Май 2016 14:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
А. Райчев: Големият брой кандидати за лидер на БСП е знак за тактическа зрялост на Миков и Нинова

/КРОСС/Младежката организация на БСП очаква новият лидер на партията да подкрепи младежкото обединение и да допринесе за неговото развитие и развитието на младите хора в партията и извън нея - с конкретни ангажименти, които ще бъдат поети по отношение на младежката политика в страната, на повече възможности за развитие, повече работни места.

Вероника Делибалтова - председател на Младежка организация на БСП, коментира пред БНР, че са необходими по-конкретни ангажименти за развитие в сферата на качественото образование и на качествената реализация в България. Сред 32-мата кандидати за председател на партията „има достатъчно достойни личности, които биха поели, а и биха застанали зад каузата на младите", заяви тя. Делибалтова заяви готовност да работи с новия лидер, който и да е той. На въпрос дали партията трябва да търси обединение вляво, тя заяви:

През вече последните няколко дни доста от членовете на АБВ решиха да се завърнат в редиците на БСП. Смятам, че левите хора, левите по убеждение, в страната, те ще се обединят.

Според социолога Андрей Райчев БСП е в безпътица и влошава изборните си резултати, тъй като не успява да излъчи нови послания.

Райчев оцени големия брой кандидати за лидер като „тактическа зрялост" от страна на Нинова и Миков. Процедурно всеки от кандидатите трябва да бъде изслушан. Райчев очаква повечето кандидати да си направят отвод, а победителят да бъде излъчен на втория тур. И двамата основни кандидати имат своите козове, коментира той:

Господин Миков може да е спокоен, сравнително, за победата си, защото досега не се е случвало партията сама да събори първия си човек. Това би било истински прецедент.

БСП е най-демократичната от големите партии и това говори в полза, евентуална, на Нинова. Виждате и по предизборните ѝ изяви едно принципно друго ниво на енергия - много по-делово, много по-бързо, много по-категорично. Второ, тя обещава нещо ново.

Райчев обобщи, че в исторически план, в Източна Европа бившите комунистически партии изпитват трудности след разпадането на основната антикомунистическа партия в съответната страна:

Като свърши антикомунизмът, бившите комунисти трябва да стават същински социалдемократи, а не само по желание, по намерение и т.н. Трябва да предлагат на обществото оферти, конкретни леви оферти.

Рязък завой на ляво, към който Миков се стреми, е опит да се превърне БСП в СИРИЗА, коментира Райчев. Гръцката партия обаче е южноевропейски модел, а не източноевропейски, поясни той.