Е. Друмева: Може да очакваме въвеждане на електронното гласуване от разстояние
Секция: ПОЛИТИКА
03 Май 2016 14:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Е. Друмева: Може да очакваме въвеждане на електронното гласуване от разстояние

/КРОСС/ В досега действащото изборно законодателство имаше четири хипотези за разкриване на секции в чужбина. При последните парламентарни избори прилагането на тази уредба показа слабости, неудачи и беше ясно, че тази материя трябва да бъде подобрена. Това, което сега се предлага и беше гласувано в НС, оформи две нови хипотези - че секции се образуват в посолствата и в консулствата и втората - за селищата, където в държавите няма такива представителства. Има и една разлика - за държави-членки на ЕС и държави, които не са членки, каза бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева в интервю за БНР по повод одобрените в НС промени в Изборния кодекс. Тя коментира още: „Моята препоръка е по-внимателно да се прочете това, което е гласувано. Считам, че цялото това развитие, имаме основание от него да очакваме един положителен резултат, а именно - да се стимулира изработването и въвеждането на модела за електронното гласуване от разстояние".

Друмева припомни, че досега огромен брой държавни служители са бивали командировани в чужбина заради изборите, но ефективността от това e малка: „Констатация за една нерационалност, която всъщност считам, че е поводът за, отново, работа и предлагане на различна уредба относно гласуването извън страната".

Юристът констатира, че предложението за дерегистрация от изборните списъци е пореден опит за прочистването им. Наименованието "задължително гласуване", според Друмева, е неправилно употребено, защото в окончателните текстове става дума за стимул към избирателите да бъдат активни, за да не отпаднат от списъците: „Упражняването на избирателното ни право като всеобщо, като общо право, като граждански дълг, мисля и съм убедена, че е в синхрон с демократичната държава като конституционен принцип и с Конституцията. По отношение на другите текстове не виждам пряко нахлуване, пряко нарушаване на Конституцията. Ако бъде сезиран КС, което вероятно се очаква, убедена съм, че той ще подходи по най-добрия и задълбочен начин по тези въпроси".