Анна-Мари Виламовска: За иновациите, принадената стойност и други...
Секция: Интервюта
03 Май 2016 20:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Анна-Мари Виламовска: За иновациите, принадената стойност и други...

/КРОСС/ Текстът по-долу е снет 1:1 от началото на съответното предаване - целта е да представим разговора в неговата последователност и без да манипулираме контекста. Така вестник „Сега" анонсира видяното и чутото в тв предаване, в което съветничка на президента Плевнелиев се изказва за иновациите, принадената стойност и пр.

Bloomberg TV Bulgaria: Високата добавена стойност в икономиката - в пряка зависимост от иновациите. Нали за това става дума?

Анна-Мари Виламовска, съветник на президента по иновациите: Това е точно така. И всъщност според мен разказът за България трябва да започне доста назад във времето. Мога ли да попитам дали знаете нещо за д-р Наджаков?

Водещ: Не.

Анна-Мари Виламовска (въздиша): Д-р Наджаков е един от бележитите българи, които не са познати в България*. Той е авторът на технологията, която всички ние познаваме като фотокопирна машина. Живял е и всъщност неговият патент датира от `30-те години на ХХ век. И когато говориме за потенциала на българската икономика и често споменаваното име Джон Атанасов, всъщност до него има още много.

Водещ: Само че тия хора не са останали в България по някаква причина.

Анна-Мари Виламовска (въздиша): Съдбата им е различна.

Водещ: И това нещо се случва не в последните 10-15 или 20 години, а много повече.

Анна-Мари Виламовска: Мисля, че да в исторически план. Но все пак трябва да имаме НА предвид, че и Първата световна война, а и Втората световна война, са имали много интересен ефект върху може би развитието на икономиките, на културата - на глобално ниво. Една съвсем различна права - голяма част от културния елит на Съединените американски щати всъщност мигрира именно в този период. Към Западното крайбрежие конкретно. Но връщайки се на нашата тема...Според мен живееме в едно изключително динамично, много несигурно и трудно предвидимо време - както политически, така в голяма степен и икономически. Но този процес на миграция, той е двустранен. Що се отнася до икономиката и високите технологии, имаме примери за доста българи, които имат компании в повече от една държава. И нямам предвид Панамския списък (водещият учтиво се засмива), а изцяло легитимни и прозрачни, отговорни компании. IT бизнесът е богат на такива примери. Компании, които са в България, във Великобритания и в САЩ.

Водещ: Разрешавате ли ми да ви задам личен въпрос (гостенката свенливо се усмихва). Вие самата имате интересна история.

Анна-Мари Виламовска (кима): Разрешавам.

Водещ: Бекграундът ви е Съединените щати.

Анна-Мари Виламовска: Да, моята история е доста интересна.

Водещ: Важно е кой говори! Затова ви питам.

Анна-Мари Виламовска (свенлива усмивка): Разбирам. (Отмята коси.) Аммм. Всъщност моята майка е българка. Моят баща е поляк. Моето ранно детство е в Полша, по-нататък в България, а след това - пътувайки. Но моето образование и моята кариера са в Щатите. Това е така.

Водещ: Каква ви е специалността?

Анна-Мари Виламовска: Аз съм доктор по приложна микроикономика. Казано по друг начин - иконометрист. А по много скучен начин - приложен статистик. (Непринуден смях.)

Водещ: Колко време прекарахте в Щатите?

Анна-Мари Виламовска: Десет години.

Водещ: И какво се случи след това?

Анна-Мари Виламовска: А междувременно се случиха Световната банка, благодарение на които всъщност работих почти в цял свят. Включително Южна Азия, Централна Азия и Източна Европа. И там целта ни беше да разберем начина по който пенсионните системи могат да се реформират, така че да са фискално и актюерски устойчиви, но в същото време да нямаме част от проблемите, които ние имаме в България.

(И така още 20 минути.)

 

* Макар дълбоко неизвестен, акад. Георги Наджаков е създател на Физическия институт при БАН, а днес Институтът по физика на твърдото тяло към БАН носи неговото име. Бил е декан на Физико-математическия факултет на СУ, ректор на СУ (1947-1951), чуждестранен член на Академия на науките на СССР, както и на Американската асоциация за напредък на науката. По-голямата част от живота си прекарва в София, където живее до смъртта си през 1981. Всичко това комунистите нарочно скриват от обществото.