М. Миков: Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи
Секция: ПОЛИТИКА
03 Май 2016 20:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
М. Миков: Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи

/КРОСС/ „Трябва да сме силни и единни, за да постигаме нови победи", заяви председателят на НС на БСП Михаил Миков пред събралите се стотици членове и симпатизанти на партията в парк „Никола Габровски" във Велико Търново, по повод 125 години от първата социалистическа сбирка. Той припомни, че тя се е случила по времето на Стефан Стамболов, когато капиталът е създавал убийствени неравенства, експлоатацията на работниците в България е „изсмуквала потта и живота им". По думите му днес няма нищо ново в отношението между капитал и работници, дори то е усилено и обострено от ултралибералния експеримент в България. „25 години от тези 125 години направиха, така че българският работник за 2,5 пъти по-малко произведен продукт от средноевропейския, получава близо пет пъти по-малко възнаграждение", заяви Миков. Според него днес това послание и от емблематичното място в старата столица - трябва да чуят тези, които казват „Ние, предприемачите, сме бъдещето на България". По думите на соцлидера - те не могат без работниците и справедливо отношение към техния труд. „Днес, социалистите, прекланяйки се пред 125-годишната история и пред гениалната прозорливост на Благоев, Габровски и техните другари - трябва да знаем, че този изминат път не беше лесен и не е бил непротиворечив", заяви той.
Миков подчерта, че именно от лозето на Габровски се поставя началото, за да може по-късно да бъде създадена партията, която според основателите й трябва да бъде - единна, национална, можеща да изразява интересите на цялата страна, и всички организации трябва да се подчиняват на нейния устав и да изпълняват програмата й. Той допълни, че и тогава е имало различни мнения, но демократизмът върви заедно със социалистическата идея.
Председателят на левицата обясни, че социалистите във Видин днес празнуват 95 години от рождението на Боян Чонос - обикновен студент по право от Софийския университет, който е обесен във видинския затвор, защото е бил социалист и антифашист. „Такива в България са хиляди и такива хора са пренесли искрата, тръгнала оттук, и огъня от Бузлуджа в цялата страна", категоричен бе лидерът на левицата.
Социалистът заяви, че България има достойно място в страниците на лявото и социалистическото движение в Европа и света. По думите му неслучайно ген.-секретар на Социалистическия интернационал Луис Аяла е приел да дойде на Конгреса на БСП. „Искам да ви предам и специални поздрави от президента на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев. Това е оценка и за БСП", подчерта той.
Миков подчерта, че времената са трудни, десницата търси пътища да загасва огъня и да убеждава младите, че няма нужда да се обединяват за борба, че трябва да има консенсус, който да направи така, че: капиталът да плаща близо пъти 5 пъти по-малко от средноевропейското възнаграждение за 2,5 пъти по-малко произведен продукт, да въведе еднодневен трудов договор, да вдигне възрастта за пенсиониране, да направи така, че дори да се плаща здравно осигуряване, пак да трябва да се плаща и в болницата.
„Може би не си даваме сметка какво е струвало на Благоев, Габровски и техните следовници да постигнат 8-часов работен ден, 6-дневна работна седмица, право на отпуск, нормални условия на труд в капиталистическа България. Преди 25 години, това беше на масата и всички го приемаха за даденост. Днес - ние от БСП, с нашите другари социалдемократи, комунисти, зелени партии, сме длъжни да поведем отново хората към запазване на онова, което смятаха, че е получено даром, за връщане на отнетите права през последните 25 години. За доказване, че България може отново да е център на лявата и социалистическа идея в Европа и в света, както са го правили Благоев, Габровски и хилядите, милионите следовници на лявата идея за тези 125 години", заключи Михаил Миков.
Валентин Ламбев: България има нужда от силна БСП, за да може в страната ни, в утрешния ден, да има бъдеще за нас и нашите деца
„Трябва да имаме силите и знанието да променяме света", заяви председателят на БСП - Велико Търново Валентин Ламбев. Той припомни, че на това място, преди 125 години, Никола Габровски и Димитър Благоев са поставили началото на социалистическото движение в България. По думите му днес сме съвременници на същата действителност, както тогава - социална несправедливост, липса на усещане за възмездие, липса на перспектива за всички българи, богата малка прослойка и мизерстваща огромна част от българския народ. „Ето защо, 125 години по-късно, призванието и мисията на нашата партия е да се бори срещу тази несправедливост, за равнопоставеност, за достъп до образование на всички наши деца, за по-добър живот за всички ни", каза още той.
Ламбев подчерта, че бъдещето е несигурно и изисква от всички прогресивни хора, които искат промяна в нашето общество и родина. „В навечерието на Конгреса на БСП, отговорността на всички ни е огромна, защото България има нужда от силна Българска социалистическа партия, за да може в страната ни, в утрешния ден, да има бъдеще за нас и нашите деца", заключи Валентин Ламбев.
В лозето на Габровски с поднасяне на венци и цветя, пускане на 125 бели, зелени и червени балони, и под звуците на „Една българска роза", стотици социалисти почетоха годишнината от първата социалистическа сбирка. На събитието присъстваха също зам.-председателят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Корнелия Нинова, народните представители Мариана Бояджиева и Валери Жаблянов, Стефан Стефанов - член на ИБ на НС на БСП, кметове на общини от Великотърновска област, излъчени и подкрепени от БСП, общински съветници от левицата.