Ще измести ли дрогата алкохола на пътя?
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Май 2016 21:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще измести ли дрогата алкохола на пътя?

/КРОСС/ По-малко катастрофи в празничния трафик и нов рекорд в нарушенията на пътя - оказва се, че повече от половината от шофьорите, спрени за проверка, са карали след употреба на наркотици. 

Екип на Нова телевизия отиде в лабораторията на Центъра по наркомании в София, където се анализират пробите на шофьори, заподозрени в употребили наркотици. Оказва се, че 50% от проверените шофьори в София, Бургас и Пазарджик са карали именно след употреба на наркотици. Най-често шофьорите употребяват марихуана, амфетамини, а понякога дори ги смесват с алкохол. Самата проба се прави, когато има съответните съмнения. Не може да се пробва безразборно, тъй като те са скъпи. В момента уреди за проверка за употреба на наркотици има само в 10 областни дирекции. Точността на резултата е 100-процентова. Уредът разпознава и употребеното вещество. Любими за шофьорите най-често са марихуаната и амфетамините. Към заловените след употребата на дрога законът е строг - две години лишаване от свобода и максимална глоба 2 хил. лева.

Съвсем скоро пътните полицаи ще се въоръжат и с нови полеви тестове. Пробата от тях веднага ще покаже дали шофьорът е карал след употребата на наркотици.