МЗ и НЗОК изпращат още пет деца за лечение в чужбина
Секция: Здраве
05 Май 2016 14:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗ и НЗОК изпращат още пет деца за лечение в чужбина

Министерството на здравеопазването категорично опровергава всички твърдения, че в последните дни има забавяне на придвижването на документи на деца, нуждаещи се от лечение в чужбина.

Днес, 5.05. 2016г, министърът на здравеопазването Петър Москов подписа формуляр S2, с който държавата поема финансирането на лечението в чужбина на пациент до 18г., което не се заплаща от НЗОК. Още 4 формуляра S2 за лечение в чужбина на деца със заболявания, които се финансират от НЗОК, но не могат да се извършат в България, бяха подписани днес от управителя на НЗОК Глинка Комитов. И петте заявления са подадени вчера, 4.05.2016г от ЦФЛД в касата.

На 28 април 2016г. управителят на НЗОК подписа други 4 формуляра S2 за лечение на деца в чужбина, постъпили от ЦФЛД на 27 април, припомня пресцентърът на МЗ. 

Създадена е необходимата организация за обработване в спешен порядък на заявления за лечение на деца в чужбина, нуждаещи се от подписа на министъра на здравеопазването или управителя на НЗОК за формуляр S2.

Според нормативните актове (Наредба 14 от 19.04.2007г), съобразени с директивите на ЕС, такъв документ (S2) се подписва от управителя на НЗОК и от министъра на здравеопазването.

Разрешение за получаване на лечение на територията на друга държава членка на Европейския съюз, за сметка на НЗОК, се издава, когато въпросното лечение е сред обезщетенията, предвидени в законодателството на Република България и заплащани чрез системата на задължителното здравно осигуряване, и когато лицето не може да получи лечението в рамките на обичайно необходимото време за получаването му в Република България, като се има предвид текущото здравословно състояние и вероятното развитие на болестта.

Преценката за горното се извършва от националните консултанти по съответните заболявания, и от председателите на съответните научни дружества, които дават писмени становища относно основателността на предявените искания - в съответствие с тяхната експертна медицинска преценка за състоянието на всеки пациент и възможността/невъзможността за провеждане на лечението в разумен медицински срок, в България.

Издадените формуляри S2 покриват стойността на лечебните дейности.

Сроковете, в който трябва да получите отговор на молбата за Формуляр S2:

Наредба № 14 от 19 април 2007 г. за реда за издаване на документи, необходими за упражняване на здравноосигурителни права съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност - посочените членове се отнасят и за формуляр E112/S2
Чл. 22. (1) Заявления за издаване на удостоверения по чл. 17, ал. 1 се препращат в 2-дневен срок от подаването им в централното управление на НЗОК.
(2) Заявленията по ал. 1 се разглеждат в 10-дневен срок от постоянна комисия в НЗОК, която изготвя мотивирано предложение до директора на НЗОК за издаване или отказ за издаване на удостоверението.
(3) Комисията по ал. 2 се създава със заповед на директора на НЗОК.
(4) Когато в заявлението по ал. 1 са визирани обезщетения в натура от обхвата на чл. 82 от Закона за здравето, НЗОК го препраща в 3-дневен срок от подаването му в Министерство на здравеопазването.
(5) В случаите по ал. 4 министърът на здравеопазването дава писмено съгласие до НЗОК за издаване или отказ за издаване на удостоверението в 10-дневен срок от получаване на заявлението.
Чл. 23. (1) Удостоверенията или отказите за издаване на удостоверение се връчват на заинтересуваните лица по реда на чл. 61 от Административно-процесуалния кодекс или се изпращат на съответната институция при спазване на указанията, посочени в съответния Е-формуляр.
(2) Отказът за издаване на удостоверение може да се обжалва по реда на Административно-процесуалния кодекс.

Министерство на здравеопазването - министърът на здравеопазването издава и подписва разрешение за провеждане на планирано лечение в чужбина в следните случаи:

а) за провеждане на всякакво планово лечение в държави извън ЕС (т.нар „трети страни" - напр. Турция, Израел и т.н.) - чрез директно финансиране на медицинските дейности и трансфериране на сумите за лечение на чуждите лечебни заведения;
б) за държавите от ЕС - по реда на регламентите за координация на системите за социална сигурност - с разрешение и формуляр S2, за видовете медицинска помощ, които остават извън обхвата на задължителното здравно осигуряване (по чл. 82 от Закона за здравето. Процедурата на МЗ (чрез Комисията за лечение в чужбина) е от компетентност на МЗ.

МЗ и НЗОК имат ангажимента да съкратят максимално определеният в наредбата десетдневен срок, в който се разглеждат подадените заявленията, особено когато става дума за лечение на деца.