З. Илиева: Разривът между Ердоган и Давутоглу не е от вчера
Секция: СВЯТ
05 Май 2016 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
З. Илиева: Разривът между Ердоган и Давутоглу не е от вчера

/КРОСС/ Драмата между двамата първи мъже на Турция не е от вчера. Те си разделиха дори медиите в Турция. Давутоглу никога открито не е говорил критично за Ердоган, но становищата им по ключови за Турция въпроси се разминават доста отдавна, каза журналистът Зорница Илиева в коментар на публичния разрив в отношенията между турския президент Реджеп Ердоган и премиера Ахмет Давутоглу. Отношенията са обтегнати до степен на скъсване, посочи Илиева в интервю за БНР.

Като една от причините за охлаждането на отношенията между първите управляващи тя посочи големите лични заслуги на Давутоглу за споразумението между ЕС и Турция, чиято роля за подписването на което се счита за съществена, както и за изтеглянето с четири месеца по-рано на отпадането на визите за турските граждани. С тази оставка Ердоган прехвърля върху него вината за сирийския батак. Сметката винаги се плаща от някой друг, каза още Зорница Илиева: „Ердоган за 14 години е натрупал достатъчно опит и знае как да се лишава от такива сътрудници, които могат да делят с него властта или имат такива претенции. Амбициите на Давутоглу за първа цигулка в Турция никога не са били заявявани гласно, но той има подкрепа в редица среди".

Давутоглу си има своята научна кариера и своето бъдеще като учен, но човек, пребивавал толкова дълго в политиката и с толкова добри контакти на Запад, няма така лесно да се откаже, прогнозира Илиева и припомни, че досегашният турски премиер има репутация на прозападен човек, с когото по-лесно може да се постигне компромис.