Св. Герги Победоносец – празник на Българската армия
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Май 2016 09:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Св. Герги Победоносец – празник на Българската армия

/КРОСС/ Днес Православната църква чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните светци у нас още от покръстването на българите преди 11 века. 

Денят на храбростта и празник на Българската армия се отбелязва днес в столицата с празничен водосвет на бойните знамена и знамената светини и военен парад.

Водосветът на бойните знамена и знамената светини започна в 9 ч. пред паметника на Незнайния воин, отслужен от Негово светейшество българския патриарх Неофит. Бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини.

Военният парад ще започне в 10 ч. на площад Александър I" в София. В него ще участват повече от 1300 военнослужещи с над 35 верижни и колесни машини на сухопътните, зенитно-ракетните войски и служба „Военна полиция", както и 12 самолета и вертолета от състава Военно-въздушните и Военно-морските сили. Командващ на парада ще бъде командирът на военно-морските сили контраадмирал Митко Петев.

В 12 ч. пред сградата на администрацията на президента ще бъде извършена тержествена смяна на караула. Денят на храбростта и празник на българската армия ще бъде отбелязан във Варна, Бургас, Хасково, Плевен, Горна Оряховица, Чепеларе, Белене, Шумен, Ямбол. Военнослужещите ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите във войните.