Върховният федерален съд на Бразилия прекрати временно пълномощията на Е. Куня (видео)
Секция: СВЯТ
06 Май 2016 10:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Върховният федерален съд на Бразилия прекрати временно пълномощията на Е. Куня (видео)

/КРОСС/ Върховният федерален съд на Бразилия прекрати временно пълномощията на председателя на долната камара на Националния конгрес Едуардо Куня заради предполагаем опит за сплашване на конгресмени и възпрепятстване на разследвания срещу него, съобщи говорител на съда.
Мярката беше поискана от главния прокурор на Бразилия.

Решението засилва политическата несигурност преди вероятното временно отстраняване на президента Вилма Русеф и съставянето на ново правителство от вицепрезидента Мишел Темер, отбелязва Reuters.
Бразилската конституция предвижда, че като председател на долната камара, Куня е трети по ред като евентуален приемник на Русеф, ако импийчмънтът срещу нея успее.

В същото време Дилма Русеф заяви, че е невинна жертва в процеса по отстраняването й от власт. Ще продължим да се борим, за да се върнем в управлението, ако искането за импийчмънт бъде прието. Това, което ще направим, е категорично да се противопоставяме и да се борим, за да гарантираме, че ще излезем победители. Ние в правителството ми заедно с поддръжниците ми вярваме, че продължаващият процес по импийчмънт е незаконен, защото всъщност е базиран на лъжа, посочи Русеф в интервю за BBC.

video:https://www.youtube.com/watch?v=EgAay5Lq_c4

Русеф е обвинена в злоупотреби с правителствени сметки. Тя обаче отрича обвиненията и твърди, че противниците й осъществяват държавен преврат.