Атлантическият клуб призова за укрепване на съюзническата инфраструктура в българската акватория
Секция: БЪЛГАРИЯ
06 Май 2016 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Атлантическият клуб призова за укрепване на съюзническата инфраструктура в българската акватория

/КРОСС/ Отношенията на България с НАТО и САЩ трябва да еволюират до общосъюзническа военноморска база по нашия бряг

Диалогът НАТО-Русия е ключ към световния мир, но ефективният баланс в него ще бъде намерен само ако НАТО е достатъчно силна и оборудвана в граничните с Русия региони, включително Черно море. България със своите модернизирани Военноморски сили се очаква да даде енергичния си принос в това неизбежно развитие, се казва в позиция на Атлантическия клуб в България по повод празника на Българската армия.

Организацията очаква Варшавската среща на високо равнище на НАТО да отчете фактът, че има нов неотложен отбранителен приоритет. Той е в синхрон с необходимостта от модернизация на българските въоръжени сили, в светлината на настъпилите след 2008 г. промени в средата за сигурност в региона. Очаква се Срещата да отчете тези реалности и да даде зелена светлина за укрепване на съюзническата инфраструктура в Черноморския басейн и в българската акватория в частност, на основата на ангажимента за модернизиране на военноморските ни сили. Важен съпътстващ ефект от този процес ще е шансът за развитие на индустриалния капацитет на страната ни, посочват от Атлантическия клуб.

От организацията припомнят първата публична лекция на посланика на САЩ в България Ерик Рубин, международната конференция Настоящите предизвикателства за сигурността в Черноморския регион", подкрепена от НАТО и речта на заместник-генералния секретар на НАТО Александър Вършбоу през април пред Атлантическия Клуб в България, които са дали индикации за свеж заряд в отношенията на България с НАТО и САЩ. Те трябва да еволюират, редом с другото, до общосъюзническа военноморска база по нашия бряг като стабилизиращ фактор за разклатения мир в региона, при спазване на международните договорености за Черно море. Тази база обаче няма да замества, а напротив - ще изисква неотложната модернизация на въоръжените ни сили, и ВМС в частност, смятат от организацията.