Дилма Русеф изнесе личните си вещи от президентския дворец (видео)
Секция: СВЯТ
12 Май 2016 12:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дилма Русеф изнесе личните си вещи от президентския дворец (видео)

/КРОСС/ Бразилският президент Дилма Русеф е прибрала личните си вещи от кабинета в президентския дворец Планалто" и ги е изпратила в резиденцията Алворада", съобщава вестник Естадо де Сао Пауло". Сред тях са книги и снимки на дъщеря й и на двамата й внуци. 

Сенатът на Бразилия обсъжда дали да наложи импийчмънт. Повече от 41 от общо 81 сенатори вече обявиха, че ще гласуват за отстраняване на Дилма Русеф. Самият вот се очаква по-късно днес.

video:https://www.youtube.com/watch?v=kLl4gsZALvc

По-рано Върховният съд отхвърли искането на правителството да спре процедурата.

Междувременно бразилската полицията използва сълзотворен газ след сблъсъци с поддръжници на президента Дилма Русеф, събрали се на шествие пред Сената. Демонстрантите хвърляли димки и бутилки по полицаите. Няколко от тях са пострадали и са били отведени в болница.

Протести на поддръжници на Русеф, настояващи за отмяна на процедурата по импийчмънт, се състояха и в Сао Пауло, и в Рио де Жанейро. Противниците й също организираха свои шествия. Имаше няколко сблъсъци между двата лагера, но няма сериозно пострадали.

Според анализатори процесът на импийчмънт срещу бразилския президент има не толкова правни, колкото политически и икономически мотиви, тъй като правителството е загубило не само обществената подкрепа, но и способността си да води диалог с депутатите.