НС отхвърли ветото на президента
Секция: ПОЛИТИКА
18 Май 2016 14:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НС отхвърли ветото на президента Ограниченията за гласуването в чужбина остават

 

/КРОСС/ Със 135 гласа "за", 27 "против", и 3 "въздържал" се парламентът отхвърли ветото на президента по текстовете от Изборния кодекс, които налагат ограничения за гласуването в чужбина. 

80 от ГЕРБ, 11 от Атака, 12 от РБ, 17 от ПФ, 14 от БДЦ гласуваха за отхвърлянето. Против бяха 18 от ДПС и независимите около Лютви Местан.От Реформаторския блок 3-ма гласуваха "против" и 3-ма се въздържаха. 

Депутатите от БСП и от АБВ не участваха в гласуването.

Вчера правна комисия прие ветото на президента, а от Патриотичния фронт заявиха, че ако то мине, те ще напуснат управляващата коалиция. 

Очаква се още днес да бъдат внесени нови текстове в Изборния кодекс. Парламентарните групи имат готовност за поправки, които засягат не само текстовете за гласуването в чужбина.
"Няма как да приемем да върнем старото положение в Изборния кодекс, при което гласуването от Турция отново ще бъде безконтролно", заяви лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. По думите му държавният глава Росен Плевнелиев се е концентрирал само върху един член. „Президентът, който 5 години се прави на медиатор и говори за европейски ценности, не уважи най-важната ценност - диалога между институциите, на които той е избран да бъде балансьор", каза още Каракачанов.