Битката за миналото е битка за бъдещето
Секция: Анализи
18 Май 2016 20:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Битката за миналото е битка за бъдещето

/КРОСС/ В съвременния свят се води жестока борба за миналото, а това означава за настоящето и за бъдещето. Хората, които фалшифицират историята, не само я променят, но определят и бъдещето, каза проф. Елена Пономарьова, д-р на политическите науки, участник в международната конференция, посветена на 75-ата годишнина от началото на Великата отечествена война, в интервю за БНР.

В историческата наука на Русия няма единна гледна точка към Втората световна война и Великата отечествена война, изтъкна Пономарьова: „Ние трябва да се борим с фалшификациите и да опровергаваме неистините както в самата Русия, така и извън нея. Въпреки това повечето историци поддържат тезата за великата победа. Без тази победа над фашизма съвременна Европа нямаше да представлява това, което е днес. Опровергавайки фалшификациите на историята за Великата отечествена война, ние всъщност спасяваме Европа от реабилитацията на фашизма".

Според акад. Андрей Фурсов, кандидат на историческите науки и друг участник в научния форум, най-голямата лъжа, свързана с Втората световна война, е опитът да се пренесе вината за започването й върху Съветския съюз. Единият аргумент в тази теза е пактът „Рибентроп-Молотов", но Съветският съюз е бил последната европейска държава, сключила подобен мирен договор с Хитлер, подчерта историкът. По думите му, друга линия, по която вървят лъжите, е тази, че Сталин е готвел нападение срещу Германия, но Хитлер го е изпреварил: „Опитът да се докаже, че народът е победил във войната въпреки сталинската система е вид социална шизофрения. Народът извън системата е просто тълпа. Дали ни харесва, или не - побеждава системата. От тази гледна точка сталинската система победи хитлеровската".

В началото на май 1941 г. Сталин прекрасно е знаел кога ще бъде нападнат Съветския съюз. Но е бил ограничен политически и военно в действията си.