Porsche Cayenne с нов световен рекорд
Секция: Автомобили
19 Май 2016 14:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Porsche Cayenne с нов световен рекорд

/КРОСС/ Екипажът на проекта The Longest Drive в състав Ян Калмар (Дания), Шон Нийл (ЮАР) и Витолдас Милиус (Литва) успя да изпълни целта си, като измина разстоянието от Нордкап (Норвегия) до Нос Агуляс (ЮАР) за рекордно време - 8 дни, 21 часа и 4 минути.
Тримата пътуваха със специално подготвено Porsche Cayenne и успяха да подобрят със 7 часа и 6 минути досегашния рекорд, фиксиран с Volkswagen Touareg през миналата година. Дължината на маршрута между най-северната точка на Европа и най-южната на Африка е 17 450 км., automedia.bg. 
Отборът The Longest Drive премина през 20 държави, като от Истанбул (Турция) до Тел Авив (Израел) летя с товарен самолет. Времето за полета бе компенсирано с почивка, която е продължила 19 часа и 10 минути. А в края на маршрута средната скорост на екипажа е била 90 км/ч.
Главното условие на прехода е била забраната за спиране. Тримата пилоти са се сменяли зад волана, като в автомобила е било монтирано и специално място за спане. Всяко зареждане на кросовъра е отнемало не повече от 8 минути. Толкова е било нужно и за замяната на зимните гуми с летни. 40 минути пък са били нужни за смяната на изкривени джанти.
През цялото време машината е била следена от спътник. На разположение пътешествениците са имали връзка с интернет и хладилник. Самото Porsche Cayenne е било с увеличен до 200 литра резервоар за гориво, с усилено окачване и допълнителен каркас за безопасност.
Двигателят на новият рекордьор е 3,0-литров дизел, развиващ мощност от 245 к.с., като той не е доработван за пътешествието. Средният разход на гориво по време на пътуването е бил 11,1 л/100 км. Най-сериозният проблем на екипажа е бил именно заради дизела, тъй като в Етиопия горивото се оказало с много лошо качество, но в крайна сметка е било намерено подходящото.