Осмото издание на годишните награди „Питагор“ 2016 отличи водещи учени
Секция: Наука
20 Май 2016 13:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Осмото издание на годишните награди „Питагор“ 2016 отличи водещи учени

/КРОСС/ В глобализирания свят, в който живеем, все повече се нуждаем от най-съвременни знания и технологии, за да бъдат преодолени нарастващите социални и икономически предизвикателства. Примерите за това са свързани със здравеопазването, застаряването, околната среда, климата, енергийните ресурси, сигурността и разбира се, с растежа и трудовата заетост. Като политик вярвам, че за решения трябва да осланяме на науката. Това заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева при откриването на церемонията по присъждането на годишните награди за принос в развитието на науката „Питагор" 2016. 

Пред събралите се ръководители на научни институти, лаборатории, на висши училища Кунева съобщи, че в близки дни предстои да се оповести проектът на Стратегията за развитие на научните изследвания до 2025 г., разработен от Министерството на образованието и науката заедно с представители на научната общност. Амбициозният ангажимент на Стратегията е за значителен ръст на публичните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност в България, включително и пред Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж" с 500 млн. лева до 2020 г. и постигането на 0,45% на публичните разходи за НИРД от БВП до 2020 г.
Министърът каза още, че е важно да се насърчава и завръщането и включването на висококвалифицирани български учени, работещи в научни институции в чужбина, като се осигури подкрепа и за съвместна работа между българската научна диаспора и научните организации у нас чрез въвеждане на специализирани схеми.
Накрая, но не на последно място, основна цел ще бъде постигането на система за сътрудничество между науката и бизнеса и по-добрата предприемаческа ориентация и начин на мислене чрез изграждане на нови съвместни програми за научни изследвания и иновации.
Вицепремиерът Кунева връчи награда „Питагор" за цялостен принос в развитието на науката на: акад. дфзн Петър Кралчевски, за постижения в областта на физико-химията и науката за колоидите и на проф. доктор на изкуствознанието, чл.-кореспондент на БАН Елка Бакалова-Лазарова за нейната научна, преподавателска и обществена дейност, както и за изследванията й в областта на средновековното византийско и българско изкуство. От вицепремиера Кунева специалната награда „Питагор" за значим принос на български учен, работещ в чужбина пое проф. Таньо Попминчев, доктор по физика, водещ експерт в областите на атосекундната квантова физика и екстремалната нелинейна оптика.
На церемонията присъстваха представители на изпълнителната власт, бивши министри на образованието и науката, носители на наградата „Питагор" от предишни конкурси на МОН.

Пълна информация за получилите награди на церемонията:

НАГРАДИ „ПИТАГОР" 2016 ГОДИНА
ГОЛЯМА НАГРАДА „ПИТАГОР" ЗА ЦЯЛОСТЕН ПРИНОС В РАЗВИТИЕТО НА НАУКАТА
(ДВАМА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА):
Акад. дфзн Петър Атанасов Кралчевски работи в областта на физико-химията и науката за колоидите. Носител е на високи отличия от Софийския университет, БАН и Министерството на образованието и науката. Зам.- председател е на европейска COST акция за приложение на колоидната химия в нанотехнологиите и секретар на „Европейското общество по колоиди и повърхности". Автор е на 197 публикации, намерили широк отзвук в международната научна литература. В периода 2013-2015 г. е ръководител на 14 индустриални проекта, чиито резултати са използвани за разработване на промишлени образци и продукти. Акад. Петър Кралчевски има съществени и оригинални приноси към физико-химията на течните повърхности и мицеларните разтвори, както и към механиката и термодинамиката на изкривени междуфазови граници и мембрани с отчитане приноса от повърхностните моменти.
Проф. доктор на изкуствознанието, чл.-кореспондент на БАН Елка Бакалова-Лазарова посвещава цялата си научна, преподавателска и обществена дейност на изследванията в областта на средновековното византийско и българско изкуство, както и на опазването на паметниците на културата от съответния период. Автор е на 198 публикации, цитирани над 500 пъти в национални и международни издания. Носител е на почетния знак на БАН „Марин Дринов" за изключителен принос в развитието на хуманитаристиката. Повече от 10 г. е експерт на ИКОМОС към ЮНЕСКО и изпълнява мисии, свързани с включването на важни манастири в Листата на световното културно наследство. Проф. Елка Бакалова има ярък принос в утвърждаването на модерни методологични основи на българското медиевистично изкуствознание.

ГОЛЯМА НАГРАДА „ПИТАГОР" ЗА МЛАД УЧЕН
Гл. ас. д-р Антония Валериева Тончева, представител на Института по полимери на БАН, разработва изследвания с приложна насоченост в Лаборатория „Биологично активни полимери". През последните три години научните й изследвания са фокусирани върху получаването на микро- и нановлакнести материали от биологично съвместими и резорбируеми полимери за приложение в медицината и фармацията. Специализира в Лаборатория по полимерни и композитни материали в Университета Монс, Белгия по програма BEWARE Fellowships Academia, съфинансирана от Хоризонт 2020, програма Marie Skłodowska-Curie actions. В периода 2013-2015 г. има 9 научни публикации, поместени в международни издания с импакт фактор, и цитирани повече от 90 пъти. Участва в редица национални и международни научни проекти и форуми с устни и постерни съобщения или като поканен водещ. Отличена е с наградата „проф. Иван Шопов" за изявен млад учен в областта на полимерите от Съюза на химиците в България. Д-р Тончева е член на колектив с ръководител чл.-кор. дн Илия Рашков, който през 2014 г. получава награда за високи научни постижения в направление „Нанонауки, нови материали и технологии" в Конкурса за високи научни постижения на учени и колективи от БАН, посветен на 145-годишния юбилей на Академията. Наградата е за създаване на ново поколение микро- и наноструктурни полимерни материали чрез развитие на авангардната технология „електроовлакняване".

НАГРАДА „ПИТАГОР" ЗА УТВЪРДЕН УЧЕН В ОБЛАСТТА НА ПРИРОДНИТЕ И ИНЖЕНЕРНИТЕ НАУКИ
Проф. инж. Владимир Божинов Божинов, доктор на химическите науки, е ръководител катедра „Органичен синтез и горива" при Химикотехнологичен и металургичен университет, София. Научните му изследвания са насочени към функционални флуоресцентни съединения. Проф. Божинов провежда за първи път в България проучвания, свързани с възможността на молекулите да изпълняват логически операции в двоична система. За периода от 2013 до 2015 г. проф. Божинов има 20 научни публикации, поместени в международни издания с висок импакт фактор, цитирани 838 пъти. През последните 3 години е начело на 5 проекта с национално и международно значение. През 2014 г. на Първата интернационална капарика конференция за хромогенни и излъчващи материали" в Португалия (1st International Caparika Conference on Chromogenic and Emissive Matherials",Caparika-Almada, Portugal) проф. Божинов и неговият екип са отличени с първа награда за най-добра работа.

НАГРАДА „ПИТАГОР" ЗА УТВЪРДЕН УЧЕН В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕТО И МЕДИЦИНСКИТЕ НАУКИ"

(ДВАМА НОСИТЕЛИ НА НАГРАДАТА)
Проф. Ивайло Людмилов Търнев доктор на медицинските науки, за първи път в света описва две нови наследствени болести - Автозомнодоминантната спинална мускулна атрофия и нова форма на автозомнодоминантната "Cone-rod" дистрофия. Проф. Търнев създава и ръководи Експертния център по наследствени неврологични и метаболитни заболявания към Александровска болница в София. През последните три години установява сътрудничество с редица международни авторитетни научни институции и въвежда и осъществява селективни скринингови програми за редки болести. Създава българска школа по клинична неврогенетика и издига на европейско и световно равнище клиничната неврогенетика у нас. Проф. Търнев въвежда и утвърждава професията „Здравен медиатор" в България и подготвя медицински кадри от ромската общност. В момента 195 здравни медиатори работят в над 110 общини под негово ръководство. Благодарение на организирани от него подготвителни кандидат студентски курсове и осигуряване на менторство 106 роми учат в медицински университети. За последните три години има 25 публикации в международни научни журнали с висок импакт фактор. Носител е на редица престижни награди, сред които „Златна монета Писменост" на Съвета на Европейската научна и културна общност за значим принос към развитието на българската наука.
Проф. Ирини Атанас Дойчинова, доктор на химическите науки, е преподавател по физикохимия и фармакокинетика във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет. Научните й интереси са в областта на лекарствения дизайн, биоинформатиката и изчислителната химия и биология. За последните три години сред основните й приноси са дизайна на нови структури с активност против туберкулоза и болест на Алцхаймер, както и дефинирането на основни структурни фрагменти и физикохимични свойства, влияещи върху разпределението и елиминирането на лекарствата. В периода 2013-2015 г. проф. Дойчинова има 21 научни публикации в чуждестранни издания с висок импакт фактор. Съавтор е на два учебника и на две монографични поредици. Участва в редица национални и международни научни проекти и е част е от редколегиите на 6 чуждестранни списания. През 2011 г. е отличена с награда "Златна Панацея" за особени приноси при реализацията на преподаването, научноизследователска и експертна дейност в медико-биологичната област.

НАГРАДА „ПИТАГОР" ЗА УТВЪРДЕН УЧЕН В ОБЛАСТТА НА ХУМАНИТАРНИТЕ И СОЦИАЛНИТЕ НАУКИ
Проф. Веселин Петров Петров, доктор на философските науки, е изпълнителен директор на борда на Международната организация за процесуална философия и съосновател на Европейската организация за процесуална философия. Участва в редколегиите на 2 чуждестранни научни списания. За последните три години основните постижения на проф. Петров са в областта на съвременната процесуална онтология и нейните приложения. Публикациите му в периода 2013-2015 г. са първото цялостно изследване на процесуалната онтология в българската философска литература и сред едни от първите монографични изследвания в конкретната област на приложната процесуална онтология. Изследванията му са фокусирани в развитие на теорията на динамичните и процесуално-релационните онтологии, във философския смисъл на понятието, както и върху приложението на тези онтологии в самата философия и в различни области на науката.

НАГРАДА ЗА НАУЧЕН КОЛЕКТИВ С УСПЕШНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ И КОМЕРСИАЛИЗАЦИЯ НА НАУЧНИТЕ РЕЗУЛТАТИ
Колективът, с ръководител доц. д-р Георги Борисов Нехризов, на Национален археологически институт с музей при БАН разработва и успешно прилага проекта „Развитие на Археологическа карта на България и усъвършенстване на недеструктивните методи на изследване с помощта на Географски информационни системи". Във връзка с възлагането на нови устройствени планове на общините в България възниква необходимостта от предоставяне на актуална информация за местоположението и състоянието на археологическите обекти. От 2013-та година до сега екипът на доц. Нехризов е изготвил справки за 103 общини, които включват подробна информация за повече от 7 000 археологически обекта. Като резултат от този проект общините получават данни за локализация, граници, хронологическа и видова определеност на всички известни археологически обекти на тяхна територия. Работата на колектива с ръководител доц. Нехризов осигурява условия за ефективно опазване, научно изследване и бъдеща социализация на археологическите обекти в България.

КАТЕГОРИЯ „НАУЧНА КНИГА"
Доц. д-р Александър Куюмджиев е автор на „Стенописите в главната църква на Рилския манастир", с обем от 720 страници, издадена през 2015 година от Институт за изследване на изкуствата, София. Книгата е фундаментално научно изследване, в което за пръв път е представена историята на строежа и изписването на главната църква в Рилския манастир. Проучени са много нови документални сведения, по които е възстановена цялостната картина на събитията, съпътствали издигането и изписването на най-представителния паметник на Българското Възрожденско изкуство. Книгата съдържа редица нови хипотези, свързани с манастирската история от по-ранните векове. Коригирани са много грешки и неточности, които са добили гражданственост и създават неточна представа за действителните събития в манастира през ХІХ век. Книгата е спечелила конкурси към Фонд „Научни изследвания" на Министерство на образованието и науката и към програма „Помощ за книгата" на Министерство на културата.

НАГРАДА ЗА ФИРМА С НАЙ-МНОГО ИНВЕСТИЦИИ В НАУЧНАТА ДЕЙНОСТ
Комак медикал" ЕООД- ОТЛИЧЕНАТА КОМПАНИЯ Е УЧРЕДЕНА ПРЕЗ 1997 ГОДИНА ОТ Д-Р МИЛЕН ВРАБЕВСКИ, ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР И ОСНОВАТЕЛ. ФИРМАТА Е СПЕЦИАЛИЗИРАНА ДОГОВОРНА ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКА ОРГАНИЗАЦИЯ. ПРЕДЛАГА ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ УСЛУГИ - От Протокола до Финалния доклад през консултиране с регулаторните органи, клинично мониториране, управление на центровете, одити по групата от стандарти GxP, биоанализ (течна хроматография/тандем мас-спектрометрия) (LC-MS/MS), статистика и управление на данни. ИМА ПОКРИТИЕ В 18 ДЪРЖАВИ ОТ ЦЕНТРАЛНА И ИЗТОЧНА ЕВРОПА. „КОМАК МЕДИКАЛ" ЕООД Е ИЗБРАНА И ЗА УЧАСТИЕ В ПРОГРАМА „ХОРИЗОНТ 2020".
СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ЗА ЗНАЧИМ ПРИНОС НА БЪЛГАРСКИ УЧЕН, РАБОТЕЩ В ЧУЖБИНА
Проф. Теньо Веселинов Попминчев, доктор по физика, е утвърден и водещ експерт в областите на атосекундната квантова физика и екстремалната нелинейна оптика. Открива и патентова нов режим за ефективно кохерентно преобразуване на ултравиолетова лазерна светлина в атосекундна рентгенова светлина, публикуван през 2015 година в авторитетното издание "Science". През последните три години проф. Попминчев е автор на 12 статии, поместени в престижни международни научни списания като Nature Photonics, Physical Review Letters, PNAS, от общо 73 рецензирани статии, цитирани повече от 2600 пъти. В същия период има представени 5 доклада на международни конференции, 2 високо-селективни конферентни презентации, 1 ключова, съществена за съвременните научни достижения, презентация, и 1 престижен пленарен доклад. Публикациите на проф. Попминчев в списание "Science" са цитирани като една от основните мотивации в проектопрограмите за разработване на източници на кохерентна рентгенова светлина от научни фондации и военни департаменти в САЩ и Европа (DARPA, MURI, NSSEFF).

КОМПАНИЯТА ТОМСЪН РОЙТЕРС И НАУЧНОТО ИЗДАТЕЛСТВО ЕЛЗЕВИР
Наградата за научна организация с най-висок брой научни резултати през изминалата година съгласно данните от Web of Science. Наградата се връчи на Софийски университет „Св. Климент Охридски".
Издателството Елзевир с награда за най-успешен колектив отчита броя публикации на научните организации съгласно данните в СКОПУС и се проследява тенденцията на значително нарастване на този показател за последните 5 години. Наградата се връчи на Химикотехнологичен и металургичен университет- София.