Как се проверяват матурите
Секция: Интервюта
25 Май 2016 07:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Как се проверяват матурите

/КРОСС/ „Днес съм бяла и добра и реших този отговор да се счита за верен" - това са думи на Милена Иванова, ст. експерт в МОН към проверящите матурите учители. Това всъщност са критериите, които уважаемото чиновничество от МОН задава на 250 университетски преподаватели, елитни гимназиални учители от цялата страна, представляващи Национална комисия за проверка и оценка на матурата по български език и литература. В техните ръце е трудът на 48 000 зрелостници, на много от тях бъдещата им съдба зависи от тази оценка. Други критерии не са обсъждани и уточнявани. Оказва се, че това е работа на самите проверяващи - те са принудени да се „споразумяват" с колегите си, да „уеднаквяват" оценките помежду си на принципа проба-грешка, докато председателят на Комисията ст. експерт Милена Иванова приеме оценката за „вярна" - според собственото си настроение. Може и да накаже проверителя с протокол за нарушения, че не е уцелил днешното и мнение. Защото: „Цяла нощ не съм спала, детето ми беше болно и сега съм дошла да се занимавам тук с вашите глупости". От подобен тип хора зависият оценките и труда на децата ни, често и бъдещето им, защото чиновническата гавра обикновено не спира дотук. Първите нейни жертви са учителите, за чиито труд слушахме лично от вицепремиера Кунева дитирамби и признателност навръх най-светлия празник -24 май.

Според нея образованието и науката трябва да бъдат надежда за цялата нация. „За мен това минава през отношението към учителя, знам своите ангажименти и каква тежест носят те. От първия ден, в който поех министерството, повтарям, че за мен основата на усилията ми ще бъдат учителят, учителската професия и нейното дело. Това е директна заявка да издигнем ролята на образованието през учителя", заяви министър Кунева. Не става ясно дали е споделила това свое прозрение освен с уважаемите зрители и с председателя на Комисията по проверките, пряко назначена от нея.

Сред крясъци и заплахи, често сълзи, се смятат точките от задачите като отпреди век, на ръка и на листче. Много от елитните ни учители се чудят защо са в тази комисия и с какво са заслужили всекидневните чиновнически гаври. „Усилията и осъзнатите ангажименти" на вицепремиера Кунева очевидно са започнали, освен през учителите те ще минат и през децата ни.

Честит празник!