Лавров: Русия ще парира всички рискове и заплахи за националната сигурност
Секция: Русия
25 Май 2016 08:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лавров: Русия ще парира всички рискове и заплахи за националната сигурност

/КРОСС/ Руската страна ще предприема всички необходими стъпки за париране на рисковете и заплахите, възникващи за националната сигурност на страната. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за унгарския вестник Magyar Nemzet в навечерието на официалната си визита в Будапеща, предаде ТАСС.

„Не ми се искаше да бъда като безотговорните политици, които в угода на собствените си амбиции са готови с лекота да принесат в жертва интересите за поддържане на мира и стабилността в Европа и, които без да се замислят за последиците, продължават да повишават напрежението, разгръщайки алармистките настроения“, отбеляза руският министър, коментирайки увеличаването на присъствието на силите на НАТО в Централна Европа.

„В същото време, разбира се, не може да игнорираме нарастващите негативни тенденции, създаващи се в резултат на поетия от НАТО курс на съзнателно подкопаване на стратегическия баланс на силите в Европа, включително укрепването на военния потенциал на Северноатлантическия алианс в близост до руските граници и създаването на европейски сегмент на глобалната ПРО на САЩ. Не можем да наречем по друг начин тези действия, освен като дестабилизиращи и недалновидни“, посочи Лавров.

„В този контекст руската страна ще предприема всички необходими стъпки за париране на рисковете и заплахите, възникващи за националната ни сигурност“, подчерта ръководителят на руската дипломация.

Русия „продължава да бъде привърженик на изграждането на архитектура на взаимно изгодно и широко европейско сътрудничество в сферата на сигурността въз основа на принципа на нейната неделимост и опиращо се на международното право“, припомни още Лавров.

„Разчитаме на това, че в НАТО в крайна сметка ще надделее здравият разум и нашите западни партньори ще намерят в себе си сили да се откажат от изграждането на конфронтационни схеми, обусловени от стремежа за гарантиране на собствената сигурност за сметка на другите“, отбеляза руският външен министър.