НСИ: Ръст при „Административни офис дейности" през първото тримесечие на 2016 г.
Секция: ИКОНОМИКА
25 Май 2016 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НСИ: Ръст при „Административни офис дейности" през първото тримесечие на 2016 г.

/КРОСС/ Индексите на оборота в услугите обхващат дейностите, включени в секторите „Транспорт, складиране и пощи", „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" и „Други бизнес услуги".

Тримесечни изменения
По предварителни данни през първото тримесечие на 2016 г. общият индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи", изчислен от сезонно изгладени данни, нараства с 5.0% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 година. Ръст е регистриран при дейностите „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" - с 6.9%, „Сухопътен транспорт" - с 5.3%, и „Пощенски и куриерски услуги" - с 1.9%. Намаление на индексите на оборота се наблюдава при „Воден транспорт" (8.9%) и „Въздушен транспорт" (1.3%).

Общият индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" нараства с 0.3% спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г., което се дължи на дейностите: „Информационни услуги" (3.7%), „Дейности в областта на информационните технологии" (3.1%) и „Издателска дейност" (3.0%). Спад е регистриран при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" - с 8.9%, „Далекосъобщения" - с 2.1%, и „Радио- и телевизионна дейност" - с 1.6%.

При Други бизнес услуги най-голямо е увеличението на индекса на оборота спрямо предходното тримесечие при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност" - с 27.4%, докато при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи" се отчита най-съществено намаление - с 11.9%.

Годишни изменения
През първото тримесечие на 2016 г. общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Транспорт, складиране и пощи" нараства с 8.0% в сравнение със същото тримесечие на 2015 година. Увеличение се наблюдава при повечето дейности, като то е най-значително при „Пощенски и куриерски услуги" (13.1%) и „Складиране и обработка на товари, спомагателни дейности в транспорта" (10.8%). Намаление е регистрирано при „Воден транспорт" и „Въздушен транспорт", съответно с 6.0 и с 3.5%.

Общият календарно изгладен индекс на оборота за сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; Далекосъобщения" е с 9.2% по-висок в сравнение с първото тримесечие на 2015 година. Увеличение се наблюдава при всички дейности в състава на сектора, като най-съществен е ръстът при „Производство на филми и телевизионни предавания, звукозаписване и издаване на музика" (28.0%) и „Информационни услуги" (25.4%).

При Други бизнес услуги увеличение спрямо първото тримесечие на 2015 г. е отчетено при почти всички дейности, като то е най-голямо при „Административни офис дейности и друго спомагателно обслужване на стопанската дейност"- с 63.1%. Спад с 9.5% е регистриран само при „Архитектурни и инженерни дейности, технически изпитвания и анализи".

Методологични бележки

Сезонното изглаждане е статистически метод за отстраняване на сезонния компонент на времевия ред и е особено подходящо за дългосрочни сравнения на данните.
Календарното изглаждане представлява отстраняване на вариациите в тримесечните данни, дължащи се на различния брой календарни и работни дни в тримесечията, на националните празници, както и на наличието на екстремни стойности (например наличието на повече неработни дни през май може да допринесе за спад на оборота в някои дейности).
Методологията на тримесечното наблюдение, както и данни за периода 2000 - 2016 г., могат да се намерят на сайта на НСИ в рубрика „Бизнес статистика": http://www.nsi.bg/bg/content/956/тримесечни-данни.