Стилисти за абитуриентите: С генерална обща култура не се изисква много голям бюджет
Секция: Шоубизнес
25 Май 2016 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стилисти за абитуриентите: С генерална обща култура не се изисква много голям бюджет

/КРОСС/ Модата се промени, абитуриентките станаха все по-стилни и по-красиви, с по-хубави рокли и по-стилни прически. Идолите, на които преди 10 години момичетата са подражавали, вече са съвсем други. Това каза стилистът Георги Петков в студиото на bTV.

По думите му проблемът е, че трябва генерално да се реши балът какъв тип събитие е, защото в България, и не само в България, го бъркат с това да е официално и малко да е по-карнавално.

Трябва да развенчаем три големи мита, свързани с абитуриентските балове и абитуриентското облекло, каза проф. Любомир Стойков.

„Мит №1 е, че тази дреха, с която се облича на абитуриентския бал повече няма да се носи, било то рокля, костюм и т.н. - това не е вярно. Всеки може да продължи да си носи тези облекла в един или в друг случай.

Мит №2 е „Кой ще ми каже на мен как да се облека на бала - аз мога да отида гол, аз мога да отида с бански костюм, мога да отида като диригент облечен. Не е точно така, този мит също е развенчан и би трябвало да бъде развенчан, защото това е бал, това е много специално събитие, което в българската култура и история си има своето запазено място. То не е както в повечето страни.
Вторият мит, че след като е специално събитие трябва да има дрескод. Той важи за всички - той е официален, специален, стилен - има място за провокация, за въображение, за екстравагантност.

И третият голям мит това е бюджетът. Не съм съгласен с това, че трябва да има 10 000, 15 000, 20 000, за да бъдеш добре на абитуриентския си бал. С много по-малко средства, под 1000 лв., дори под 500 лв., ти можеш благодарение на култура, на добра консултация, на добър стайлинг, да се впишеш в ситуацията".

С генерална обща култура не се изисква много голям бюджет, допълни Георги Петков По думите му сега е много по-лесно, отколкото преди години.

„Да погледнеш в Гугъл, да видиш кой как е облечен, какво е модерно, какво е стилно. Всяко едно момиче в малка черна рокля може да изглежда добре и всеки един млад мъж с черен панталон, черно сако и хубава риза може да изглежда елегантен".

Трябва да бъдат с официални рокли, дали ще са къси или дълги, това по протокол няма чак такива задължения, но е препоръчително да са дълги, допълни Георги Петков.

Колко да са модерни, екстравагантни или не, това пак трябва да се съобрази с фигурата на момичето и с нейния личен стил, каза той.

Две от дамите, които са най-следвани от абитуриентките, са Кендъл Дженър и Джиджи Хадид, които са по всички модни списания. Едната от тях е сестра на Ким Кардашиян. Те искат много по-лек грим, само подчертани очи, добре структурирано лице, хубава естествена коса или леки вълни или небрежен кок с плитки, обясни стилистът.

Има тенденция на връщането към естественото, каза проф. Любомир Стойков, както и търсенето на едни по-емблематични визии, които те приобщават към световната тенденция, защото освен тези модни лидери, кумири, червеният килим на Оскарите също така е много показателен за това кое е модерно, кое е стилно и актуално.

Прекаляването с еротиката, с натрапването на определена визия, напомня на класическия чалга стил, който е много добре познат на българина, коментира още проф. Стойков.