Читателите на КРОСС са единодушни: Изборът на "Евровизия" е политически
Секция: Шоубизнес
25 Май 2016 12:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Читателите на КРОСС са единодушни: Изборът на "Евровизия" е политически

/КРОСС/ "Журито обяви за победител Австралия.

Зрителите на Европа дадоха победата на Русия.

Победи Украйна.

Украйна спечели Евровизия с откровено политическа, ангажирана и провокативна песен, която разказва през 2016 г. за депортирането по нареждане на Сталин на 230 000 кримски татари в Узбекистан, Казахстан, Таджикистан между 18 и 20 май 1944 г."

Така започва един от коментарите за Евровизия 2016.

Веднага след победата на Джамала бившият премиер Арсений Яценюк написа във Facebook: Браво, Джамала! Блестяща и заслужена победа...Крим ще бъде украински...

В телефонен разговор, в който Вован се представя за съветника на украинския президент Вадим Черниш, Джамала споделя, че песента й има скрит смисъл, скрит политически подтекст и всъщност тя е за присъединяването на Крим към Русия през 2014, а не толкова за кримските татари от 1944.Според правилата на Евровизия, песните от конкурса не могат да съдържат политически лозунги и да съдържат политически послания. Мнимият съветник "Черниш" пита Джамала, "Нямаше ли да е по-добре да кръстиш песента си 2014, щом става въпрос за Крим?" (04.55' ), на което тя отговаря чистосърдечно, припомня в коментара си Валери Ценков, Тема online.

- "О, тогава песента със сигурност нямаше да попадне на конкурса. Щеше да бъде оценена като политическа акция. Преди два дни се срещнах с ЕBU (Европейският съюз за радио и телевизия) и те много се страхуваха, страшно се страхуваха...Имало е такива опити от Грузия, но те ги изключили, имало е такива опити и от Армения и те също са били изключени. Ако аз съвсем малко бях прекалила и бях казала че ето те всичко ни взеха, ла-ла-ла...ако бяха почувствали дори най-малка агресия, те нямаше да ме пуснат. Това не е арена за политически лозунги".. Разбира се, има го. Безусловно. Ние с вас го знаем под секрет..Но ако го кажа на глас, те ще свалят тази песен. Трябва да бъдем много мъдри и акуратни"..

- "Черни" продължава: "Да, съгласен...Ами тогава може би след изпълнението няма ли да има някакви политически лозунги като "Слава на Украйна", "Слава на героите"...А?

- След изпълнението...Какви лозунги? Може нещо..Но в песента е казано повече, отколкото си мислите.

- Най-важното е, че ние знаем за какво е тази песен.

- Да, абсолютно точно. Но и хората знаят, хората разбират.

Читателите на КРОСС са единодушни: Изборът на "Евровизия" е политически.

На въпроса "Смятате ли, че изборът на "Евровизия" е политически?" 96.5 % от участвалите в анкетата са отговорили "Да" и едва 1.7 % - "Не".
0.3 % не могат да преценят, а 1.4 % не се интересуват.