Г. Първанов: Конституцията не забранява да се кандидатирам отново
Секция: ПОЛИТИКА
25 Май 2016 14:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Г. Първанов: Конституцията не забранява да се кандидатирам отново

/КРОСС/ „Според нас има тълкувание на Конституцията, което позволява на човек, който е бил два мандата президент и след това е престоял на резервната скамейка, да се кандидатира отново", каза председателят на АБВ Георги Първанов в кулоарите на парламента, цитиран от „24 часа".
Първанов дойде в парламента за среща с партньори от политическия център, с които обмислят издигането на общ кандидат за държавен глава - Любен Дилов от „Гергьовден", Румен Йончев, Явор Хайтов и Борислав Китов от „Народен съюз", лидерът на левите земеделци Спас Панчев, Слави Бинев. От страна на АБВ участва цялото ръководство - Г. Първанов, Румен Петков, Ивайло Калфин.
Официално всички отрекоха да са говорили поименно за кандидат. Обсъждат се много имена, каза след срещата Румен Йончев и допълни, че Първанов би бил една от много силните кандидатури.
Няма вариант, в който АБВ да подкрепи кандидатура на друга формация, без да има споразумение за това, каза Първанов.
„Не искам да влизам в полемика с която и да е партия, но принципно, не с оглед на конкретния въпрос, ще кажа, че на местните избори ние имахме една позиция, че няма да подкрепяме кандидати, но сме готови да участваме в коалиция с различни партии. В крайна сметка отстъпихме от тази първоначална позиция и подкрепихме около 40 кандидати на БСП безвъзмездно, без договор, без споразумение", каза Първанов в отговор на въпрос дали АБВ би подкрепила кандидат-президент от БСП, заради идеята за единна лява кандидатура.
„Най-доброто е това, което правим ние в центъра, център-ляво, център-дясно. Събираме се, умуваме, измисляме политиката, намираме личностите и ги отстояваме. Това е работещо. Аз съм го правил, така се печелят избори. Ако някой друг може да измисли друга печеливша формула - моля", каза още Първанов.
Започваме поредица от парламентарни инициативи - общи позиции и законодателни промени, обяви лидерът на АБВ. Заедно ще продължат и инициираните от партията му президентски дебати, като следващият ще е на тема външна политика.
Каквото и да се случи в отношенията ни с БСП, оформянето на третия път - на центъра, различен от двата полюса, ще продължи и се надявам да ставаме по-силни, каза Първанов.
В последните дни чух от страна на БСП много хапливи реплики, но ние ще отговорим на всяка от тях с любов и с роза, каза председателят на АБВ.