Световен ден на множествената склероза
Секция: Здраве
25 Май 2016 17:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Световен ден на множествената склероза

/КРОСС/ Работодателите у нас не наемат хора с множествена склероза или друго увреждане независимо, че държавата е създала облекчения за бизнеса, каза Таня Иванчева от фондация МС общество - България" в интервю за БНР. Тазгодишният Световен ден на множествената склероза е с акцент наемане на работа на хората с увреждания.

Според Иванчева, лечението на заболяването у нас е добро, а съвременните лекарства дават възможност на много от хората да се подобрят и да работят. Въпреки това, щом болните информират работодателите, че имат това заболяване, следва по-труден достъп до работни места.

Множествената склероза се отключва в най-активната възраст - между 20 и 40 години. Болните с множествена склероза непрекъснато се преквалифицират и усъвършенстват, за да се реализират на пазара на труда, но успех имат най-вече компютърните специалисти.

Ирена Станкова е медицински специалист и майка на 28-годишен син, който от две години е с тази диагноза. Тя разказва, че с научаването на диагнозата момчето е изпаднало в депресия и не е искало помощ от родителите си.