ЕК: Най-малко половината ефирно време да е за европейски произведения
Секция: КУЛТУРА
25 Май 2016 19:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК: Най-малко половината ефирно време да е за европейски произведения

/КРОСС/ Най-малко половината от ефирното време да е за европейски произведения и 20 на сто дял на европейско съдържание в каталозите на интернет медийни платформи, поиска Европейската комисия в ново законодателство. Брюксел предлага и по-тежки критерии за независимост на държавните медийни регулатори.

Според Еврокомисията трябва да се популяризират европейските филми, да се защитават децата в интернет и да се вземат по-ефективни мерки във връзка със словото на омразата. Предложеният пакет от законодателни мерки предвижда по-строг контрол на пазара на аудио-визуални продукти и интернет търговията. В момента практиката е различна в европейските страни относно задължителните квоти за национална музика или филми в радио и телевизионния ефир, често доминирани от американска продукция.

Комисията настоява за единен критерий за 28-те държави и натоварва техните регулатори с допълнителни отговорности за спазването им. Гюнтер Йотингер, еврокомисар по въпросите на цифровата икономика, заяви:

Нашето законодателно предложение не е бюрократично, а по-скоро засилва вътрешния пазар.

На въпрос дали български регулатори като СЕМ или КРС ще отговарят на новите правила за независимост, след като членовете им се назначават от Народното събрание, правителството и президента, Йотингер отговори: Това означава независими от пазарните участници, но също така независими от правителствата и от политиката. Настоящата правна уредба и практика в съответните държави може да бъдат оценени критично, ако не са в съответствие с нашите предложения".

Еврокомисията представи и реформи за по-лесно и сигурно пазаруване на стоки и услуги в мрежата. Законодателството трябва да получи одобрение от европейските министри и от депутатите в Страсбург.