Конашенков: На 22 май американският разузнавателен самолет можеше да се сблъска с пътнически над Японско море
Секция: Русия
26 Май 2016 08:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конашенков: На 22 май американският разузнавателен самолет можеше да се сблъска с пътнически над Японско море

/КРОСС/ Американският разузнавателен самолет RC-135, приближил се на 22 май до границите на РФ в Японско море, е създал опасност за пътнически самолети на компаниите KLM и Swiss, заяви в сряда пред журналисти официалният представител на руското министерство на отбраната генерал-майор Игор Конашенков, предаде ТАСС.

Той припомни, че разузнавателният RC-135, излетял от база Кадена в Япония, е летял с изключени транспондери на височина около 10 метра.

„При приближаването на държавната граница на Руската федерация самолетът-разузнавач RC-135 е пресякъл международната въздушна линия, по която са пътували в това време два пътнически самолета – на холандската авиокомпания KLM (Токио – Амстердам) и швейцарската Swiss (Токио – Цюрих)”, заяви Конашенков.

По думите му екипажът на борда на Swiss е съобщил на руските диспечери, че наблюдава движещ се в насрещния курс четиримоторен турбореактивен самолет с неизвестна принадлежност. Преценили ситуацията, в 05:41 ч. диспечерите дали команда на пътническите самолети да се снижат, заяви генералът.

„В резултат на непрофесионалните действия на екипажа на американския военен самолет бе създадена опасност от сблъсък с пътнически самолети на холандската авиокомпания KLM и швейцарската Swiss“, отбеляза той.

„Полетите на американските разузнавателни самолети и в частност, на турбореактивния RC-135, в близост до източните граници на Руската федерация не са нещо необичайно и се извършват почти ежедневно. Този път обаче, изпълнявайки маневри до международната въздушна линия, американският разузнавач създаде реална опасност от сблъсък с пътнически самолети, което можеше да доведе до катастрофални последици“, подчерта генералът.

Заради инцидента над Японско море американският военен аташе бе извикан в руското министерство на отбраната в понеделник. От ведомството съобщиха, че са „обърнали внимание на необходимостта от приемане на мерки за изключване на подобни ситуации“ при полетите на американските разузнавателни самолети в близост до границите на Русия. Пресслужбата на Държавния департамент на САЩ съобщи, че RC-135 не е създавал риск „за каквито и да било самолети, които е възможно да са се намирали в близост до траекторията на полета“.