Путин: Няма неразрешими проблеми в отношенията между Русия и ЕС
Секция: Русия
26 Май 2016 08:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Путин: Няма неразрешими проблеми в отношенията между Русия и ЕС

/КРОСС/ Русия не вижда неразрешими проблеми в отношенията с ЕС и призовава към диалог по най-широк кръг от теми, но засега не вижда готовност от отсрещната страна. Това се казва в статия на руския президент Владимир Путин, публикувана в гръцкия вестник „Катимерини“, предаде ТАСС.

„Русия изхожда от необходимостта от изграждане на равноправен, истински партньорски диалог с Евросъюза по най-широк кръг от въпроси – от визовата либерализация до формирането на енергиен алианс. Засега обаче ние не виждаме готовност да поемем по такъв взаимно изгоден и перспективен път от страна на европейските ни колеги“, отбелязва руският лидер.

Той обръща внимание на това, че спадът в отношенията между Русия и ЕС пречи и на бъдещото заздравяване на руско-гръцкото сътрудничество. Това „се отразява негативно и върху динамиката на двустранния стокообмен, който в сравнение с миналогодишните показатели се е съкратил с една трета – до $2,75 млрд. “, отбеляза руският президент. „Особено засегнати се оказаха гръцките земеделски производители“, добави той.

„В същото време считаме, че няма неразрешими проблеми в отношенията ни с ЕС. За да се върнем на пътя на многостранното партньорство е необходимо единствено да се откажем от порочната логика на едностранната игра и взаимно да зачитаме интересите си“, се казва още в статията на руския президент.

По думите му „сега Русия и ЕС са стигнали кръстопътя, където е необходимо да се отговори на въпроса: как виждаме бъдещето на отношенията ни и в каква насока смятаме да вървим“.