Ценко Чоков и синът му задържани за лихварство и принуда
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Май 2016 10:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ценко Чоков и синът му задържани за лихварство и принуда

/КРОСС/ Прочутият кмет на врачанското с. Галиче Ценко Чоков е задържан като лидер на организирана престъпна група лихвари и изнудвачи.

Сред 12-те задържани са кметът Чоков и единият от синовете му - Мартин.

Според официално съобщение на Специализираната прокуратура и ГДБОП в селото се провеждат действия по разследване на бандата за "лихварство и принуда със заплахи и палежи". До момента са извършени 47 претърсвания, изземвания и обиски на лица с предварително разрешение от Специализирания наказателен съд. Още един адрес е претърсен в условията на неотложност. Иззети са пари, документи за покупка на имоти, пълномощни от името или в полза на Ценко Чоков, телефони и други доказателства, съобщават от спецобвинението.

Тази сутрин за операцията съобщи и вътрешният министър и вицепремиер Румяна Бъчварова пред бТВ. Тя не уточни кой точно и по какви обвинения е задържан. Според нея обаче МВР работи по сигнали от Галиче в последните два месеца.

В сутрешния блок на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов допълни информацията. По думите му в акцията, планирана вчера, участват ДАНС и БОП. 

"Това там не може да продължава. Палят си колите непрекъснато, непрекъснато има репортажи оттам", коментира Борисов.

Бъчварова обаче заяви, че акцията днес няма общо с палежите на автомобили. 

На 24.05.2016 г., под ръководството на Окръжната прокуратура в гр. Враца е образувано досъдебно производство за палеж на два леки автомобила - „Рено Рапид" и „Фиат Улисе", управлявани от жител на село Галиче - Емил Николаев Марков, съобщиха от Окръжната прокуратура. 
За извършения палеж е съобщил Венцислав Николов от с. Галиче.
Производството се води за престъпление по чл. 330, ал. 2, т. 2 от Наказателния кодекс за запалване на имущество на значителна стойност, като е имало опасност пожарът да се разпространи и върху други имоти.
До настоящия момент са извършени два огледа на местопроизшествието с участие на експерти от БНТЛ - Враца и пожаро-технически експерти. Иззети са обтривки от запалените МПС, назначени са химически експертизи. В качеството на свидетели са разпитани множество лица, имащи отношение към случая.
Продължава издирването на извършителя на престъплението и събирането на доказателства.