Л. Павлова: Трябва да бъдем двигатели на промяната във водния сектор
Секция: ИКОНОМИКА
26 Май 2016 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Л. Павлова: Трябва да бъдем двигатели  на промяната във водния сектор

/КРОСС/ България e богата на вода, но не ценим достатъчно този ресурс и го разходваме неефективно. Поради недоброто управление на сектора и остарелите ВиК системи загубите на вода в страната са недопустимо големи, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на петата Годишна водна конференция, организирана от „Капитал".

През изминалия програмен период направихме важни инвестиции в сектора, благодарение на средствата от европейската солидарност. Средствата са важни, но важно е и как ги инвестираме, така че да постигнем ефективност, подчерта министър Павлова. Тя отчете, че до този момент е свършена работа по подобряване на законодателството за управление на водите и са реализирани успешно промените, на които се основават трите стълба на водната реформа Това са структурирането на 28 ВиК асоциации - по една за всяка област, сключването на договори между асоциациите и ВиК оператори за управление на ВиК активите и определянето на дългосрочна стратегическа визия за инвестициите в сектора. Направихме описание на състоянието на ВиК активите, за да знаем с какво разполагаме, и изградихме визията за следващите 15 години - колко и как ще се инвестира в тези активи, за да постигнем оптимален ефект и да предоставяме по-добра услуга - чисти питейни води на гражданите, обясни министър Павлова.

От всички 28 области, само четири все още не са съпричастни с водната реформа и с усилията да управляваме по-добре този ресурс, посочи регионалният министър. Областите, които участват в окрупняването и за които има избран единен ВиК оператор, ще могат да се възползват от над 2 млрд. лв., които Европейският съюз предоставя през този програмен период. Средствата са за подобряване на ВиК инфраструктурата и изграждане на пречиствателни станции. Това е значителен ресурс, но обемът на инвестициите, нужни за модернизация на ВиК сектора, с цел да се постигне по-добро ниво на ефективност и отговарящо на европейските изисквания, е над 11 млрд. лева.

Това е един „неблагодарен" сектор, защото нуждите от инвестиции са огромни, имат ниска възвращаемост и следователно е неатрактивен за инвеститорите. Едновременно с това инвестициите са невидими за гражданите, коментира министър Павлова. Според нея заради проблемите, натрупвани с годините поради системната липса на средства, инвестирането в сектора е станало още по-неатрактивно. Тя призова за обединяване на усилията, за да се постигне нужната промяна в сектора.