Песков: Връщането на Савченко в Украйна едва ли ще подобри отношенията между Русия и Европа
Секция: Русия
26 Май 2016 12:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Песков: Връщането на Савченко в Украйна едва ли ще подобри отношенията между Русия и Европа

/КРОСС/ Връщането на осъдената в РФ украинска военнослужеща Надежда Савченко в Украйна едва ли ще спомогне за подобряването на отношенията между Русия и Европа, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Връщането на нашите момчета (Евгений Ерофеев и Александър Александров) в Москва, както и помилването на Савченко и връщането й в Киев, едва ли могат да се сметнат за нещо, способно коренно да промени днешната атмосфера в отношенията между Русия и Европа, която, разбира се, бихме искали да видим по-конструктивна“, заяви представителят на Кремъл.

На въпрос дали се очаква затопляне в отношенията между Русия и Запада Песков отбеляза: „Винаги трябва да бъдем оптимисти, но трябва да сме добре осведомени оптимисти“.

„Безспорно, президентът Путин непрекъснато се изказва за възстановяването на отношенията и да бъдещото им развитие, винаги отбелязва приоритета на Европа, ЕС и европейските страни поотделно за нашите интереси, имайки предвид и търговско-икономическите връзки, и инвестиционните, и сътрудничеството в областта на гарантирането на сигурността на нашия континент“, припомни Песков.

„Президентът Путин винаги изразява съжаление и разочарование във връзка с това, че, за съжаление, нашите европейски партньори засега избират доста неконструктивен път от наша гледна точка“, подчерта прессекретарят на руския държавен глава.

„Въпреки това, разбира се, у нас остава надежда, че такава нормализация рано или късно ще настъпи, тъй като именно тя всъщност отговаря на интересите както на Европа, така и на Русия“, каза още Песков, като добави, че на тази тема е посветена статията на Путин в гръцкия вестник „Катимерини“.